Una egiptóloga remontando el Nilo por Egipto y Sudán

Irene Cordón i Solà-Sagalés: una egiptóloga remontando el río Nilo por Egipto y Sudán.

El blog de Roge Blasco (periodista y director del programa “Levando Anclas” de Ràdio Euskadi) m’ha dedicat una entrada al seu blog (Blog de Roge). Un dia vam estar parlant per telèfon i fruit d’aquesta conversa van sortir dues entrevistes per ràdio al seu programa. Ens va posar en contacte el meu estimat i bon amic Francesc Bailón que ja fa una bona pila d’anys que surt al programa de Roge i que li va parlar de mi. Així que, des d’aquí, moltes gràcies Francesc!!

Continuar leyendo “Una egiptóloga remontando el Nilo por Egipto y Sudán”

Presentació Viatges 2019 Rift Valley Expeditions

A qui pugui interessat: us informo que la presentació dels viatges de 2019 que organitza l’agència Rift Valley Expeditions es farà el proper divendres, dia 14 de desembre , a la Sala Arteria de Barcelona, al carrer Bruc 147 (al costat de la “Casa de les Punxes”).  L’acte començarà a les 19h i tenim la intenció d’allargar-ho, ja que després de la presentació (que us asseguro que serà molt amena i carregada de sorpreses) hi haurà l’opció de quedar-nos a sopar i tastar menjar africà (boníssim!).

Presentació viatges rift valley

Continuar leyendo “Presentació Viatges 2019 Rift Valley Expeditions”

Marxo a Sudan

Avui marxo de nou cap a Sudan. El punt de partida és Khartum (coneguda com “La banya de l’elefant“), la capital sudanesa i on es troba la confluència del Nil Blanc amb el Nil Blau (per llegir “El Nil Blanc i el Nil Blau es casen“, clica aquí. Des d’aquest punt agafarem els 4×4, travessarem el Desert de Bayuda (és una meravella, un regal pels sentits) i enfilarem riu amunt fins arribar a Soleb, on està el que considero el temple egipci més bonic del país.

 

Continuar leyendo “Marxo a Sudan”

Alumnes del Xic de Jeroglífics d’Artkhé

Ho han fet de conya!! Molt i molt bé! Recordeu que ahir us vaig comentar que m’enduia els alumnes del curs “d’aprendre a llegir signes jeroglífics” al Museu  Egipci de Barcelona per estudiar, analitzar, transliterar i traduir els signes jeroglífics que apareixen al Sarcòfag d’Unnefer?  Doncs he de dir que han estat absolutament tots i totes extraordinaris! Quin orgull de gent!! Per a ser justa, hauria de dir que aquests alumnes són uns autèntics “yonkies de l’Egiptologia“. Qui es posa a aprendre jeroglífics per traduir inscripcions com les que apareixen al Sarcòfag d’Unnefer que tenen 2.300 anys?

Continuar leyendo “Alumnes del Xic de Jeroglífics d’Artkhé”

Sarcòfag d’Unnefer

Veieu aquesta peça? Es troba al Museu Egipci de Barcelona i és el Sarcòfag d’Unnefer, una meravella. És de fusta, estucada i pintada, i data d’inicis del Període Ptolemaic (segle III a. C.).  I sabeu què? doncs que avui donaré una sorpresa als alumnes que tinc al curs d’Introducció als Jeroglífics egipcis que imparteixo a l’Escola d’Humanitats Artkhé, perquè aquest matí me’ls emporto a estudiar aquesta peça in situ.

Continuar leyendo “Sarcòfag d’Unnefer”

“Levando Anclas” (Ràdio Euskadi)

Fa cosa de dues setmanes em va entrevistar en Roge Blasco de Radio Euskadi pel programa radiofònic “Levando Anclas“. Aquest programa és un dels grans referents de viatges, expedicions i aventures tant a nivell nacional com internacional. Així doncs, una gran cosa que m’hagin volgut entrevistar i conèixer les meves aventures (i desventures) per Egipte i Sudan.

L’entrevista comença al minut 57:20 de programa i dura uns 25 minuts. Vaig poder parlar d’Egipte, del Nil i un xic de Sudan. Vaig rememorar l’any que vaig viure al Caire i estudiar a la Universitat Americana del Caire. I també vaig parlar de reines, de taxistes cairotes i de les rutes per carretera que traço pels meus estimats viatgers i viatgeres amb l’agència Rift Valley Expeditions.

Si voleu sentir l’entrevista, només heu de clicar aquí.

Pirámide Quéope, Egipto, maravilla mundo antiguo
Piràmide de Quèops (Guiza, Egipte). Fotografia de Toni Espadas.

 

 

El tesoro de la diosa gata de Bubastis

Ara fa pocs mesos, va sortir publicat a la revista Historia del National Geographic i a l’apartat de “Grandes Descubrimientos” un article que vaig escriure sobre la Ciutat de Bubastis i el tresor que s’hi va trobar. Si no vau tenir ocasió de llegir-lo -o us agradaria rellegir-lo-, us informo que ara podeu fer-ho tot clicant el següent enllaç:  El tesoro de la diosa gata de Bubastis.

Continuar leyendo “El tesoro de la diosa gata de Bubastis”

Besavis i besnéts; besàvies i besnétes.

Ja he acabat de llegir els documents que el besavi Leandro va guardar (per entendre el que estic dient, us recomano que llegiu l’entrada al blog El portadocuments de cuir del besavi Leandro, clicant aquí).

Déu n’hi do la de coses i experiències que va viure!! I les que no sé ni sabré mai. Però aviat tindré més informació de Leandro, perquè  part de la meva família m’està ajudant a buscar-la.

Continuar leyendo “Besavis i besnéts; besàvies i besnétes.”