La dona “hàmer”

Es diu Ayló. És una dona de pell bruna, de faccions fines, de somriure encisador i de veu trencada i pausada. Viu a Turmi, al sud d’Etiòpia i pertany a la tribu dels “Hàmer”.  Té quatre fills (no sé de quants homes). També té germanes i mare. No em pertoca a mi explicar la Història de cada una d’aquestes dones, però us asseguro que se’n podria fer més d’una  novel·la.  Però sí que vull compartir amb vosaltres el que va passar la darrera vegada que vaig veure l’Ayló, ara fa un parell de mesos.

Continuar leyendo “La dona “hàmer””

J.L. Arsuaga al Palau de la Música

Bona gent, de nou us vinc amb una bona proposta,  aquesta vegada per assistir a la conferència de Juan Luis Arsuaga, paleontòleg i co-director del Proyecto Atapuerca (Burgos). La conferència es farà el proper dilluns 8 d’octubre, a les 19h al Palau de la Música (Petit Palau) de Barcelona i porta per títol La música i l’ànima de l’ancestre. La xerrada és gratuïta però cal inscriure’s (a través de la web del Palau) prèviament. Us adjunto l’enllaç, clicant aquí

Continuar leyendo “J.L. Arsuaga al Palau de la Música”

“Solo in Papua” de Rai Puig


Avui vinc a recomanar-vos un documental: en Rai Puig és un jove de 32 anys nascut a Tarragona que ha fet del caiac la seva vida. Li encanta pedalar a mar obert. Té l’esperit lliure i aventurer i al mateix temps és molt familiar, i li encanta estar amb la seva companya i amics.  I malgrat tot, és un llop solitari. Li agrada perseguir els somnis que traça detalladament dins la seva ment, que va construint any rera any, lluny de la rutina i la quotidianitat. I a fe que els compleix, els somnis! Adora la llibertat, sentir-se viu, i això li proporciona el fet de viatjar sol. I com ho fa? Doncs sempre amb el caiac; ja us he dit que del caiac n’ha fet la seva vida. És de cor noble i honrat. És especial, en Rai.  La senzillesa del seu caràcter, l’amabilitat, les bones paraules que té sempre per a tothom… fan d’ell que sigui per a molts nosaltres “el Gran Rai“. 

Continuar leyendo ““Solo in Papua” de Rai Puig”

Cleòpatra VII a Òmnium

Tinc el plaer d’anunciar-vos que el proper divendres, dia 5 d’octubre impartiré la conferència “Cleòpatra VII, darrer Faraó d’Egipte” a Òmnium CulturalSabeu com començaré la xerrada? Doncs corregint l’error que han comès al posar “faraona” en comptes de “faraó” (comproveu-ho vosaltres mateix@s clicant aquí).  “Faraó” és un concepte i no té gènere. Per tant, el correcte és dir i escriure “Cleòpatra VII, darrer faraó d’Egipte” independentment que sigui un home o una dona qui ocupés el tron. I com molt sovint anoto a les meves classes… també diré que “faraona solo hubo una y esa fue la Lola Flores”.

La xerrada s’inclou dins del cicle de conferències que ha programat l’Associació Cultural Mare Nostrum conjuntament amb Òmnium Cultural Montnegre.  Si voleu assistir, es farà a Pineda de Mar, a l’Espai en Marxa (carrer Montpalau 14) a 2/4 de 8.

L’entrada és Lliure.

Programació Òmnium cultural

Dones de l’Antic Egipte

Tothom mínimament interessat/da per l’antic Egipte coneix el nom de Nefertiti, encara que només sigui pel famós bust conservat a Berlín. Potser amb una mica més de memòria també recordarem el nom de Nefertari, una de les esposes de Ramsés II, el Gran. I ja anant una mica més a fons, i havent llegit una mica la immensa bibliografia sobre Egipte, recordarem el nom de Hatxepsut, la dona faraó de la Dinastia XVIII. Però aquests noms d’esposes reials i fins i tot de dones que arribaren a ser rei són una anècdota en la història mil·lenària de l’antic Egipte. Quina era la condició social, econòmica i personal de les dones en aquest món? El cas de Hatxepsut és només una excepció o n’hi va haver més, de dones faraons?

Continuar leyendo “Dones de l’Antic Egipte”

Primera Classe Gratuïta a Artkhé i la “coca del Xavi”

Bona gent,

Com ha anat l’estiu? ja ni us recordeu… oi? Toca fer front a la tardor i amb ella a nous reptes (que si fer règim, que si anar al gimnàs, que si aprendre anglès, que si… i un llarg etcètera) i per a començar-lo bé res com programar-se una bona agenda, en la qual, estimat lector o lectora, espero que hi tinguis pensat “l’assistència a classes“. Però sovint ens envaeix el dubte de quina assignatura apuntar-se (m’agradarà el curs? el/la mestra és bona? li apassiona el que explica? l’horari em va bé?).

Continuar leyendo “Primera Classe Gratuïta a Artkhé i la “coca del Xavi””

Truc per a no posar-me nerviosa

Aviat començaran les classes.  I ja en tinc ganes!! I també començaré a donar conferències. I quan he de donar una on hi ha molta assistència de gent… sabeu què faig per tranquil·litzar-me i no posar-me nerviosa? Primer de tot: recordar que gaudeixo amb el que faig. Repetir-me que sento passió per la Història Antiga i que només faig el que més m’agrada del món: compartir el que he après.

Carita y José Luís a Sudan Desert bayuda
Carita i J.L. (Sudan, 2016. Fotografia de Toni Espadas)

Continuar leyendo “Truc per a no posar-me nerviosa”