Curs «Etiòpia, l’antic Regne de Saba»

Al Museu Egipci de Barcelona ja fa anys que imparteixo cursos i activitats. I els que em coneixeu bé, sabeu que hi tinc un vincle molt especial amb la institució. La gent del Museu és extraordinària com ho són les peces que formen la col·lecció de la Fundació Arqueològica Clos.

Lalibela Curs Barcelona Irene Cordón
Església Sant George a Lalibela (Fotografia de Toni Espadas)

La setmana vinent comencem un curs de 4 sessions que porta per títol:

Etiòpia, l’antic Regne de la Reina de Saba

Etiòpia és un dels països més antics d’Àfrica, amb una immensa riquesa cultural i històrica. Bressol de la Humanitat, és també el país d’origen d’un dels majors regnes del món, el Regne d’Axum, que governà regions de l’Etiòpia actual, d’Eritrea i també, durant un temps, de Sudan-Sud i Iemen (segles I aC-VIII dC).

Hom es troba amb un país ric en patrimonis històrics i arqueològics. Etiòpia és un país on hi abunden els escenaris mítics com la suposada tomba del nostre pare Adam, així com els paratges amb llegendes tan fascinants com la de l’Arca de l’Aliança.

Ara bé, Etiòpia és, a més a més, una terra acollidora on la seva gent, senzilla, continua vivint ancorada en el passat, fidel als mateixos valors vigents des de fa molts segles, però que reben cordialment als forasters.

Nota: Si vols entendre per què m’agrada tant Etiòpia, el país i la seva Història, vine a les classes i ho entendràs. De debò que aquesta és la Història d’una cultura fascinant i desconeguda. T’ho perdràs?

 • Sessions: 4
 • Horari: Divendres, del 20/09 a l’11/10/2019, de 19 h a 20.30 h
 • LocalitzacióMuseu Egipci de Barcelona (si et matricules per la web del Museu -l’enllaç que t’acabo d’ajuntar, tot clicant el nom del museu-, tindràs un 5% de descompte).

T’adjunto a continuació el temari, per si hi estiguessis interessat o interessada:

Temari per sessions: 

 1. Retorns als orígens. La formació de la Vall dels Rift i l’aparició del primers homínids. Lucy, la nostra besàvia australopithecus afarensis.
 2. Fundació del Regne d’Axum. Els primers en parlar del Regne. Qui eren els reis axumites? Què ens diuen les fonts textuals i la tradició. Rutes comercials i el domini del Mar Roig. Entrada del cristianisme a Etiòpia.
 3. Lalibela, la Jerusalem africana. D’Axum a Lalibela: les dues ciutats santes. Conjunt d’esglésies rupestres. Sistres i tambors. “La dansa del rei David al voltant de l’Arca de l’Aliança”. La fi del Regne Axumita i el llegat que ens han deixat.
 4. Ètnies de la Vall de l’Omo (sud d’Etiòpia). Com viuen algunes de les tribus més conegudes del Sud d’Etiòpia. Cerimònies, tradició i costums ancestrals. En aquesta sessió retratarem un fragment d’Àfrica que encara existeix però que està desapareixent molt ràpidament. Un al·legat a la diversitat humana que parteix, justament, d’una de les zones on es concentren alguns dels jaciments paleontològics més importants del món. Anem a analitzar els rituals ancestrals de cinc ètnies del sud d’Etiòpia: els Dorze, els Mursi, els Dassanetch, els Hamer i els Konso, que encara viuen com ho feien els seus avantpassats fa centenars d’anys.

14 respuestas a «Curs «Etiòpia, l’antic Regne de Saba»»

 1. Q envidia .. si es que ponéis tan temprano los cursos que no llego .. q pena ..desde que leí hace muchos años El Abisinio me quede con ganas de ir , esas Iglesias en la roca , el guardián del Arca de la Alianza .. que ganas de ir

  1. Aix Alberto… ya se sabe que esto de los horarios… pero siempre nos quedarán los sábados y domingos. El día 20 de octubre con Nefertiti 😉

  1. Hahahahahaha! Tu porta el Joaquim que és la bomba! Només et dic una cosa: llavors ell també voldrà anar a Etiòpia!

 2. Ja estic inscrita.. Ens veiem divendres q ve,… Que beno tinc idea de res de etiopia,
  Ah vsres dir me que faries algun curs dels Nubis… Jo al meu rotllo, no el trobo per enlloc, on serà. Peto gros.

  1. Oh Rosa, Que bé!! Ens veurem divendres i ja veuràs com Etiòpia t’enamorarà! A veure si el grup és tan bo com el que vam fer amb Hatxepsut! Una abraçada i fins divendres!

 3. A mi m’agradaria fer aquest curs però estic dubtant perquè no puc assistir a l’última classe. Seré a Londres.

 4. Aquest no puc venir, però dius que el repetiras aixi tindré una nova oportunitat, ens trobarem el dia 20 amb la Nefertiti.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.