Cursos Breus

Matrícules Obertes

Curs «Etiòpia, l’antic Regne de la Reina de Saba»

4 Sessions al Museu Egipci de Barcelona.

Etiòpia és un dels països més antics d’Àfrica, amb una immensa riquesa cultural i històrica. Bressol de la Humanitat, és també el país d’origen d’un dels majors regnes del món, el Regne d’Axum, que governà regions de l’Etiòpia actual, d’Eritrea i també, durant un temps, de Sudan-Sud i Iemen (segles I aC-VIII dC).

Hom es troba amb un país ric en patrimonis històrics i arqueològics. Etiòpia és un país on hi abunden els escenaris mítics com la suposada tomba del nostre pare Adam, així com els paratges amb llegendes tan fascinants com la de l’Arca de l’Aliança.

Ara bé, Etiòpia és, a més a més, una terra acollidora on la seva gent, senzilla, continua vivint ancorada en el passat, fidel als mateixos valors vigents des de fa molts segles, però que reben cordialment als forasters.

Nota: Si vols entendre per què m’agrada tant Etiòpia, el país i la seva Història, vine a les classes i ho entendràs. De debò que aquesta és la Història d’una cultura fascinant i desconeguda. T’ho perdràs?

 • Sessions: 4
 • Horari: Divendres, del 20/09 a l’11/10/2019, de 19 h a 20.30 h
 • Localització: Museu Egipci de Barcelona (si et matricules per la web del Museu -l’enllaç que t’acabo d’ajuntar, tot clicant el nom del museu-, tindràs un 5% de descompte).
Lalibela Curs Barcelona Irene Cordón
Església Sant George a Lalibela (Fotografia de Toni Espadas)

**************

Curs «Antropologia de les Mòmies»

Xic de 6 sessions a l’Escola d’Humanitats Artkhé (Divendres pels matins, del 18 d’octubre al 29 de novembre). Atenció! Aquest és un curs que imparteixo conjuntament amb la Dra. Vicky Medina.

Una mòmia és tot cadàver conservat que no està en estat de descomposició. La noció de mòmia més reconeguda per la gent és la d’un cadàver embalsamat o preparat amb la intenció específica de conservar-lo el major temps possible, usualment per raons religioses. No obstant això, existeixen regions que per les seves característiques de sequedat extrema, fredor, alcalinitat, aïllament de la intempèrie, dels microorganismes i especialment dels insectes, causen que un cadàver es momifiqui en lloc de corrompre’s i es degradi per complet, com succeeix normalment en gairebé qualsevol part de la biosfera terrestre.

Sessions: 6 sessions (3 sessions impartides per la Dra. Vicky Medina i 3 sessions per Dra. Irene Cordón).

Horaris: Divendres matí. Comencem el 18 d’octubre i acabem el 29 de novembre.

LLoc: Escola d’Humanitats Artkhé. 

 • Introducció a la momificació: momificació natural versus momificació artificial (Vicky Medina)
 • Ötzi, un habitant dels Alps italians de l’edat de Bronze (Irene Cordón)
 • L’home de Tollund i altres mòmies dels pantans (Vicky Medina)
 • Mòmies egípcies (Irene Cordón)
 • Els infants de Llullaillaco (Irene Cordón)
 • La Dama de Dai i altres mòmies de la Xina (Vicky Medina).

Mòmies cursos Barcelona

**************

Curs «Els Orígens de l’antic Egipte»

Sessions: 8 sessions a la Galeria d’Art Súbex de Barcelona

Carrer Mallorca, 253 (entre Rambla de Catalunya i Passeig de Gràcia)
08008 BARCELONA

Tel. 93 215 81 87

El curs pretén endinsar-se en els orígens de la Història de l’Egipte faraònic i sensibilitzar-se de la seva cultura mil·lenària. Farem un recorregut històric que anirà des del Neolític fins al Regne Antic, aturant-nos en moments claus com el de la construcció de les piràmides, analitzant personatges tan interessants com Imhotep, l’emblemàtic Quèops o veient com gràcies al Nil aquesta civilització va poder desenvolupar-se. Així mateix, farem la immersió en la vida dels seus habitants i donarem un tast dels mites i llegendes que s’explicaven.

El programa el podeu descarregar clicant aquí. 

Dies: Del 9 d’octubre a 27 de novembre de 2019

Horari: de 18.30 a 20h.

Subex Logo

**************

Curs «Introducció als Jeroglífics» 

(7 sessions)

T’intriga l’escriptura jeroglífica? Aquest és un curs breu dirigit a la persona inquieta, amb set de coneixement, que vol introduir-se en la llengua egípcia i l’escriptura jeroglífica, i que desitja llegir algunes de les inscripcions que apareixen constantment en l’art i l’arquitectura egípcia.

 • Dates: Dilluns del 14 d’octubre al 25 de novembre de 2019, de 10 a 11.30h
  • 14/10: Història i evolució de la llegua egípcia. Lectura i distribució dels signes a la caixa escriptuària.
  • 21/10: Signes fonètics.
  • 28/10: Ideogrames.
  • 04/11: Determinatius i complements fonètics.
  • 11/11: Gramàtica bàsica de l’egipci clàssic.
  • 18/11: Epigrafia.
  • 25/11: Visita al Museu Egipci.
 • Horari: dilluns de 10:00h – 11:30h
 • Idioma: Català
 • Localització:

Atenció: Aquest curs tindrà continuïtat amb una segona i una tercera part. Les dates per al Curs de «Introducció als Jeroglífics Part II» seran els dilluns del 13 de gener de 2020 al 17 de febrer de 2020 i el Curs «Introducció als Jeroglífics Part III» els dilluns del 27 d’abril al 25 de maig de 2020, sempre a la mateixa hora.

Ramsés II jeroglífics

*************

Curs «Més Misteris d’Egipte»

3 sessions al Museu Egipci de Barcelona

Després de l’èxit aclaparador del curs Misteris d’Egipte, que ha esdevingut en tot un clàssic dins els Programes d’Estudi del Museu Egipci de Barcelona, prosseguim aquest semestre desvetllant moltes altres qüestions egiptològiques que, a dia d’avui, estan sense resoldre i segueixen constituint veritables enigmes.

Ens endinsarem en els entrellats de la coneguda com a “Dinastia 0”; intentarem esbrinar qui fou l’ocupant de la misteriosa tomba KV55; i posarem damunt la taula l’enfrontament entre Ramsès II i els hitites a la batalla de Qadesh, el resultat de la qual encara desperta actualment molts interrogants.

Aquesta continuació de 3 sessions es pot cursar amb independència d’haver realitzat l’altre curs.

 • Horari: Divendres, del 08 al 22/11/2019, de 19 h a 20.30 h