Dios, el Diablo y la Aventura

Avui vinc a recomanar-vos un llibre de Javier Reverte que porta per títol Dios, el Diablo y la Aventura. Es tracta de la història del jesuïta espanyol Pedro Paez (1564-1622), malauradament poc conegut, però que fou el primer europeu en arribar i veure les Fonts del Nil Blau (a Etiòpia) i escriure sobre elles.

Pedro Paez té una història de llibre d’aventures, al pur estil d’Indiana Jones, amb escenes d’acció, de por, de nervis, d’alegria i també d’amor (en aquest cas, cap a Déu). Pedro Paez és d’aquells personatges que no se li ha fet justícia. No fa gaire, i en motiu d’un curs que vaig donar sobre els Exploradors del Nil al Centre Borja de Sant Cugat i al Museu Egipci de Barcelona, vaig comentar que si Pedro Paez hagués nascut a Londres o a Nova York ja li haurien fet una pel·lícula i el país sencer el tindria com heroi nacional. Però no; en Pedro Paez va néixer a Olmeda de la Cebolla (actualment el poble es diu Olmeda de las Fuentes), província de Madrid, i aquí no el coneix «ni cristu» (perdoneu l’expressió).

Per sort, en Javier Reverte li dedica tot un llibre. I és una meravella de llibre perquè prèviament realitza una investigació periodística envers aquest personatge que és «la bomba».  Si no teniu lectura per aquests dies i us ve de gust un xic d’aventura no dubteu en agafar el llibre de Reverte. Ja veureu com us agradarà i segur que us preguntareu com és possible que no es parli més de Pedro Paez.

Quants personatges més hi ha encara per «descobrir» i recuperar la seva memòria?

Javier Reverte Libro Irene Cordón a les Fotns del Nil Blau Etiòpia

 

7 respuestas a «Dios, el Diablo y la Aventura»

  1. Llegit fa uns anys . Bon llibre com quasi tots de Javier Reverte sobre les descobertes de les fonts del Nil de Pedro Paez originari d’ un poble Olmedo ( Toledo) si no m’ equivoco.
    Recomanable

    1. Olmeda de las Fuentes (abans Olmeda de la Cebolla). Actualment pertany a la província de Madrid però quan va néixer Pedro Paez, efectivament pertanyia a Toledo. Hi has estat? és un poble petit-petit (uns 100 habitants). Javier Reverte a mi m’agrada molt. «El Sueño de África» molt bo (segur que també te l’has llegit, Toni) i molt recomanable per a la nostra propera i imminent expedició a Sudan. També recomano «Hijos del Nilo» de Xavier Aldekoa.

  2. Gràcies per la recomanació del llibre «Dios, el diablo y la aventura» de Javier Reverte i que ha de ser molt interessant.
    Espero poder veure’t aviat en el Centre Borja, com cada any.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *