El Nen de Turkana («Turkana Boy»)

L’any 1984 en Richard Leakey tragué a la llum el més cèlebre esquelet fossilitzat d’un Homo Ergaster d’uns 12 anys d’edat i de 1,6 milions d’anys d’antiguitat, a qui posaren el carinyós nom de «Turkana Boy» (el «Nen de Turkana» o «Nen de Nariokotome») per haver-se descobert al costat oest del llac Turkana. S’aconseguí recuperar el 80% de l’esquelet, tot a excepció de les mans i els peus. Les seves restes, de vital importància per a l’enteniment de l’espècie, reposen tranquil·lament al Museu Nacional de Nairobi, a Kenya. 

El Nen de Turkana és especial i també una criatura jove.  Sovint volem determinar la causa de la seva mort, que en aquest cas resulta complicat perquè no mostra evidències clares de com pogué produir-se.  Però jo m’estimo molt més preguntar-me com deuria ser mentre el seu cor encara bategava. Quina vida deuries tenir, Nen de Turkana? quins fruits eren els que més t’agradaven menjar? Somiaves mentre dormies? Somiaves despert?

El Llac Turkana  coneix moltes històries avui encara silenciades. I és per això que té una importància paleontològica cabdal. Els jaciments descoberts a la zona van associats sobretot al nom del paleoantropòleg Richard Leakey -fill del famós matrimoni Louis i Mary Leakey-. Ja us vaig dir que la regió del Turkana és àrida, seca i que em faig creus que hi hagi grups d’humans que hi puguin viure*. Però és clar, el clima de la zona fa 2 milions d’anys era més humit i fèrtil i això va permetre desenvolupar-hi moltes espècies d’homínids.

*Per llegir l’entrada de «La gent del Llac Turkana o Mar de Jade«, clica aquí.

Qualsevol excusa és bona per tornar a la Vall del Rift. Ni que sigui per trepitjar la terra dels nostres ancestres.

T’ho perdràs? 

Homo Ergaster Turkana Boy
El Nen de Turkana (Museu Nacional de Nairobi)
Irene Cordón i Turkana Boy
Turkana Boy amb una Homo Sapiens al Museu Nacional de Nairobi

7 respuestas a «El Nen de Turkana («Turkana Boy»)»

  1. Hola! El nen de turkana és un dela meus preferits. Els Ergaster van ser els grans viatgers, curiosos i valents😃

    1. De fet Pat, els Ergaster i els Erectus són els mateixos, però per distingir-los, s’anomena «Ergaster» el que es va quedar a Àfrica i «Erecus» el que va sortir, als grans viatgers, sí. Valents. Peeeerò: no creus que quelcom els va fer sortir d’Àfrica? Per «norma» una espècie es queda al lloc on neix i és, i només «surt» quan hi ha quelcom que l’empeny a sortir (que el medi no pugui sostenir a tants animals, una sequera, fam… etc.). Dóna molt molt molt a pensar. I, aprofito ja per dir-te que el curs vinent dono un curs sobre aquesta temàtica on el més important de tot serà reflexionar (faré d’advocada del diable, provocant situacions). T’aviso a la primera classe (dijous 20 de setembre) que la faig gratuïta i oberta a tothom per a que veieu com enfocaré l’assignatura. Necessito ments com la teva!

  2. Moltes gràcies per aquesta nova reflexió. Ja tinc deures per la propera vegada que vagi a Nairobi. S’acumula la feina! Una abraçada,

  3. Irene, bona explicació sobre el Nen de Turkana, que complementa el que ens vas explicar en el teu escrit sobre el Llac Turkana.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.