En guàrdia!

Des de fa anys que sóc una gran fan del programa radiofònic «En guàrdia!«. En guàrdia! és un programa de Catalunya Ràdio  (s’emet diumenges de 15 a 16h, l’hora de «l’arròs o la migdiada», ja ho sé) dirigit i presentat pel periodista català Enric Calpena. Repassa, amb un convidat, temes relacionats amb la Història de Catalunya o la Universal. Els seus historiadors col·laboradors habituals han estat Oriol Junqueras i Josep Maria Solé i Sabaté (un autèntic crack i especialista en la Guerra Civil espanyola).  

Enric Calpena en el programa de Catalunya Ràdio EN guàrdia!

Aquesta vegada la convidada he estat jo. La setmana passada l’equip d’En guàrdia! que tant he seguit, escoltat i admirat, em van dir que em passés per Catalunya Ràdio per parlar de la dona faraó Hatxepsut.  Quan vaig arribar a l’estudi de gravació (allà a la Diagonal de Barcelona) em vagi trobar el Dr. Borja Antela, especialista en Història de Grècia Antiga, de la UAB. Quina il·lusió! En Borja acabava de gravar el «seu» programa i em donava pas per a gravar el meu. Els nervis que duia es van evaporar en aquell mateix instant. Una cara coneguda, una abraçada càlida i ja vaig seure al costat de l’Enric Calpena i en Josep Maria Solé i Sabaté per parlar de la faraó Hatxepsut. Us he de dir que m’ho vaig passar pipa! Però que, com ja m’havien avisat, no vam parlar ni d’una quarta part del que pensava que parlaríem. Una hora de programa passa volant!! I més amb aquests dos grans monstres de la comunicació. Saben de tot! Homes savis. 

També us he de dir que no vaig arribar a l’estudi de gravació sense haver fet abans «els deures«. Darrera un programa de ràdio hi ha moltes hores i persones que no es veuen. En Josep Maria Bunyol, per exemple, és un dels guionistes del programa que em va trucar el mes de juliol per traçar plegats una línia de conducció. En Josep Maria Bunyol, a més, és qui escriu tres guions per a ser dramatitzats; es tracta d’un breu diàleg (sovint imaginari però que hauria pogut existir perfectament) entre dos actors que figuren ser alguns personatges històrics. Aquesta vegada, en Josep Maria farà que hi hagi un diàleg entre divinitats (oi que és original?).

El programa s’emetrà diumenge dia 22 de setembre de 15 a 16h Així que, estigues «en guàrdia!«. Ja passaré el Podcast. I el programa del meu amic Borja Antela també. 

La presentació del programa és la següent:

Enric Calpena sempre et fa estar «En guàrdia!». Trobadors medievals, les figures del crac del 29, passant per Cleòpatra o Ovidi Montllor. Tots tenen cabuda al programa de divulgació històrica dels episodis clau de la història. Un programa guardonat amb el Premi Ràdio Associació i el Premi Òmnium Cultural.

 

26 respuestas a «En guàrdia!»

 1. Nena, només et falta la TV!! Enhorabona. Agendat i amb moltes ganes d’escoltar-te!!! Una abraçada Mongeteta😘😘

  1. Mongeta!! Vam parlar ben poc de la Hatxepsut… menys d una hora!! Em vaig recordar tant de tots vosaltres!! L’Aurora, el Senenmut, Javier….

 2. Jo En Guardia acostumo a escoltarlo sempre és molt interessant. El 22 de setembre no faltaré. L’Enric Calpena és molt bó i la nostra Irene una Crack.

  1. A mi sempre m’ha agradat Enric Calpena i tots els seus .lacolboradors. Gent senzilla i entregada al programa. I saben de tot!

 3. Irene, Calpena y Hatshepsut? Pocas combinaciones mejores deben haber!!!
  Como mucho se le acerca (y le queda mucho) la de Messi, Xavi e Iniesta. No me lo pierdo. Gracias

 4. Ocasionalment escolto aquest programa, ja de l’època en que hi participava l’Oriol J. Gent d’un nivell extraordinari com tu. No me’l perdré

  1. Ramon, jo em vaig «enganxar» al programa a l’època de l’Oriol J. Ja fa 19 anys que existeix «En guàrdia!». Catalunya Ràdio els hi consta que la els seguidors del programa són fidels. I que per molts anys més continuï. Enric Calpena i el seu equip de gent són tots i totes ells extraordinaris.

 5. Bon dia, apuntat a l’agenda i per no se meyns i fer una mica de «gresca» tambe m´he apuntat al curs de Mesopotàmia (Els dimarts amb el Toni) . La que t’espera Irene !!!!!!
  Agendat ver escoltar a lHatshepsut Cordón i Solà-Sagalés
  Fins aviat

  1. Jajajajaja Xavi! En Toni i tu feu un bon tàndem!! Ja us aviso que estareu rodejat de dones! Ens ho passarem molt bé! Mesopotàmia és molt potent!

  1. Josep, també tinc ganes d’escoltar el programa i sentir com ha quedat… malgrat que ja sé que em vaig deixar per explicar tantes i tantes coses… només a un curs de mínim 4 sessions es pot aprofundir en el Regnat de Hatxepsut, oi?

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.