«L’home no ve del simi»

Evolució Lineal versus Evolució en Ramificacions

Aquesta figura me la van regalar per Nadal unes alumnes/amigues. És feta d’òxid. Oi què és bonica? En ella podem veure el que serien diferents estadis de l‘evolució humana. D’esquerra a dreta aniria de la següent manera: la de l’esquerra de tot no és pas un ximpanzé!! Seria més aviat l’avantpassat comú a ximpanzés i humans (una de les baules perdudes). La segona apostaria que és la Lucy, una Australopithec Afarensis de 3,5 milions d’anys (d’ara endavant, m.a.) que s’acaba de llevar del llit. La tercera diria que és un Homo Habilis de 2,8 m.a. El quart m’inclino per un Homo Ergaster o Erectus  (aquí la meva amiga, la Dra. Vicky Medina segur que em pot ajudar) i, finalment, el de la dreta de tot per un Homo Sapiens alt.

Ximpanzés i humans

I per què dic «alt«? Doncs perquè per contra del que molta gent creu, els Homo Erectus eren més alts que els Homo Sapiens. I els Neandertals bastant més corpulents que nosaltres. Vaja! Que la nostra és una espècie ben «enclenque»!!

D’altra banda, convé anotar que des de que Charles Darwin publicà l’any 1859 «L’origen de les espècies» i el 1871 «L’origen de l’home i la selecció en relació amb el sexe» s’especifica que el ser humà té un aspecte simiesc molt «sospitós», però això no significa que els ximpanzés siguin els nostres avantpassats, sinó que ambdós tenim un avantpassat comú i una ramificació d’aquest arbre evolutiu ha derivat en els humans, i una altra ramificació ha derivat en els ximpanzés.

Dit d’una altra manera i tal com va dir-ho el genetista francès André Langaney:

«L’home no ve del simi, tal com es diu massa sovint. L’home és un simi!»

4 respuestas a ««L’home no ve del simi»»

  1. L. U. C. A. = Last Universal Common Ancestor.

    Aquestas son las nostres arrels.

    ( amb tot el respecte per totes les altres opinions i creences)

    1. Marta, poques coses hi ha més boniques que compartir una passió. Ja veuràs com la lectura de «Gorilas en la niebla» t’agrada.

  2. jijiji Que bo!! Ara entenc perque fem tantes bretolades!!! Com sempre he après una cosa nova!! Gracies profe!!!
    Nuria

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.