Florence Baker, viatgera i exploradora

Aquest estiu vaig estar a Uganda i vaig anar a  Murchison Falls, un indret preciós, paradisíac. I vaig pensar i recordar na Florence Baker (1841-1916). La periodista catalana Cristina Morató la descriu com «una heroïna de novel·la». I és que la Florence va tenir una vida plena d’aventures (algunes de risc), al pur estil d’Indiana Jones i l’explorador David Livingstone.

Exploradora Florence Baker
https://en.wikipedia.org/wiki/Florence_Baker#/media/File:Baker,_Lady_Florence,_Maull_%26_Co.,_BNF_Gallica.jpg

Samuel Baker (qui esdevindrà el seu marit més tard) comprà Florence en una subhasta d’esclaus per set lliures, a la ciutat hongaresa de Widin, impedint d’aquesta manera que anés a parar a un harem. Florence es convertí així en la més fidel, intrèpida i valerosa acompanyant de Samuel.

L’any 1863 Samuel i Florence Baker arribaren a Gondokoro on trobaren a Speke i Grant (esgotats però feliços d’haver «descobert» el Llac Victòria), els quals la Royal Geographical Soceity havien donat per desapareguts. Speke i Grant explicaren als Baker que existia un altre llac que podria tractar-se d’una altra font del Nil. I així és com Samuel i Florence posaren rumb cap al llac. El viatge fou duríssim (amb malària -sense quinina- i atacs de feres inclosos) però carregat d’experiències (van conèixer al rei Kamrasi, de Bunyoro) i bons moments també.

Finalment, l’any 1864 Samuel i Florence arribaren al Llac que cercaven i el batejaren amb el nom d’Albert, en honor al difunt espòs de la reina d’Anglaterra.

Per la seva banda, la reina Victòria reconegué la tasca realitzada a Samuel i el nomenà cavaller. A Florence ni tan sols la invità a l’acte. Lleig; molt lleig reina Victòria!! Però Florence Baker arribà a escriure:

<<Nunca creí que pudiera perdonar a esa mujer, pero luego me di cuenta de algo: ¿qué podía saber una reina, encerrada y rodeada de una estéril corte?, ¿qué sabe ella de lo que es vivir al borde de la desesperación, de enfrentarse diariamente a la muerte, y de amar y ser amada por encima de todo? No tenemos nada en común de que hablar>>.

Us recomano la lectura dels llibres de Cristina Morató, «Las reinas de África» i «Viajeras intrépidas y aventureras«

7 respuestas a «Florence Baker, viatgera i exploradora»

 1. Bonica història d’una dona que va poder subsistir en una societat classista i masclista.
  Ténia que ser molt interessant veure la cara de sorpresa dels natius davant d’una dona de pell blanca.
  Irene, et puc veure al front de la classe dient «lleig, molt lleig reina Victòria».

  1. Mercè, hi ha moltes històries i anècdotes al voltant de Florence Baker. Tal com dius, la seva pell blanca no va passar desapercebuda ni tampoc els seus cabells rossos de color de l’or!
   I… Sí! La frase «lleig, molt lleig» és un «guinyu» per tots els que sou o heu estat alumnes meus 😉

 2. I am happy to stumble across this post from Catalunya; here at home she is considered (by the few who knows her story) as the «first Hungarian woman explorer». Her original name was Flóra Sass.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.