La Camelot d’Àfrica, a la vora del llac Tana a Etiòpia (Els viatgers de la Gran Anaconda)

«El braçalet de Nefertiti» forma part del programa radiofònic «Els viatgers de la Gran Anaconda» que dirigeix i presenta el periodista català Toni Arbonès a Catalunya Ràdio.  Ja vaig comentar en el seu dia que «El braçalet» és un petit espai, d’uns 20 minuts, dedicat a parlar de països, ciutats o regions que pel seu passat permet fer una espècie de «viatge en el temps».  El mes de juliol de 2019 vam dedicar la secció a parlar de les Fonts del Nil Blau i el jesuïta Pedro Paez (pots escoltar l’àudio del programa clicant aquí) i aquesta vegada és el torn per seguir parlant d’Etiòpia, però en aquesta ocasió de la ciutat de Gondar, coneguda també com la Camelot africana.

Castell gondarí, Etiòpia
Castell de Gondar (Etiòpia)

Amb en Toni, vam parlar de castells, d’emperadors etíops, de banquets, de lleons, de religiosos copistes… i de l’explorador escocès James Bruce (1730-1794). El programa es va emetre dissabte 24 de novembre de 2019 (premi pels que el vareu escoltar!). Per sort, ja tenim el Podcast (com diria ma mare «el programa en diferit«), de manera que, pots escoltar-lo si cliques al següent enllaç (atenció! la meva entrevista comença al minut 25:20 de programa):

La Gondar d’Àfrica, a la vora del llac Tana a Etiòpia

Presentació que n’ha fet el programa dels «Viatgers de la Gran Anaconda»:

No gaire lluny de la vora del llac Tana, al nord d’Etiòpia, s’hi alça una vila imperial fortificada amb una dotzena de palaus i castells de pedra inèdits a l’Àfrica. Tan rars són al paisatge africà que li han valgut el sobrenom de la «Camelot d’Àfrica», tot i que la ciutat del rei Artús era fantasia i els castells africans són reals. Aquestes fortificacions ens recorden el passat esplendorós de Gondar, la ciutat que l’emperador Fasil va convertir en capital del seu imperi. Tan fantàstiques son les ressonàncies del passat d’aquesta ciutat que John R. R. Tolkien s’hi va inspirar per crear Góndor, una regió de la Terra Mitjana, reialme Dúnedain, en l’univers fantàstic d’aquest escriptor i la seva obra literària «El senyor dels anells». Viatjarem fins a Gondar i els seus castells i fortaleses amb Irene Cordón, arqueòloga i historiadora. 

Aprofito l’ocasió per anunciar que del 27 d’agost al 10 de setembre de 2020 encapçalaré una expedició cap al Nord d’Etiòpia on, evidentment no faltarà la visita a Gondar. Hi vols venir? T’ho explicaré més bé  dijous dia 28 de novembre on faré la presentació

Viatges Rift Valley 2020

 

 

 

 

 

4 respuestas a «La Camelot d’Àfrica, a la vora del llac Tana a Etiòpia (Els viatgers de la Gran Anaconda)»

  1. Muchas gracias por compartir y enhorabuena por el programa … cuánto por aprender y cuantas cosas por ver .. gracias por ir enseñando estos lugares …. hasta Gondor nos enseñas 🙂

  2. Com sempre, es un plaer escoltar els diumenges -si no hi ha futbol- «Els viatgers de la Gran Anaconda» i els comentaris de la ciutat Gondar. capital de l’imperi de l’emperador Fasil.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.