Hatxepsut, Faraó d’Egipte

Divendres 12 abril va ser la darrera classe del curs «Hatxepsut, de Reina a Faraó d’Egipte» que vinc donant al Museu Egipci de Barcelona des de fa 4 setmanes. I ara és moment per a la reflexió. D’entrada, he de reconèixer que m’ha sabut greu que el curs s’acabés, atès que el grup ha estat extraordinari i va fer cohesió. Val a dir que bona part de la gent ja es coneixia.

Dona antic Egipte
Bust dona egípcia

Veure a l’aula la Maria Eloi, la Laura, la Montserrat, en Xavi i en Javier em reconforten i, malgrat que ells i elles no ho saben, m’han donat la força i la il.lusió per a donar el curs. Però he de reconèixer que les «noves incorporacions» com les de l’Aurora han donat a la classe un «toque divertit i glamourós«. Sense oblidar l’agudesa de la Bibiana que des de darrera fila somreia i reia cada vegada que mostràvem o parlàvem de Senenmut i Hatxepsut. He intentat evitar parlar de qualsevol «safareig» entre Hatxepsut i Senenmut, però no hi hagut manera.  Els Joseps i en Bonaventura cada vegada que les noies del grup feien algun comentari sobre Neferure i Senenmut (l’Aurora deia tot sovint que aquelles imatges eren «un escàndol») han estat ben callats però no han parat de somriure!

Penseu que el curs s’ha fet en divendres de 19 a 20,30h. I s’ha de tenir valor i ser un autèntic apassionat de la Història Antiga per anar a classes a finals de setmana, quan un/una el que vol és arribar a casa, posar-se el pijama i descansar dels mals de cap de la setmana. Per tant, aprofito aquestes línies per donar les gràcies i felicitar-vos a tots vosaltres que veniu a classe amb tantes ganes i força. Ui! Imagineu-vos que una de les noies del grup em va dir que aquest era un curs-regal-d’aniversari i ha tingut la moral de venir! I la Mercedes ha vingut a classe preguntant des del minut 1 «dónde está Punt?»

Però ara parlem del personatge qua ha centrat el curs: Hatxepsut. De Hatxepsut  i en general de qualsevol dona amb poder a l’antic Egipte hi ha molt a dir, molt a explicar i molts mites a trencar. D’entrada, no deuria ser pas fàcil ser dona i arribar al tron de Faraó. Si ets dona, haver nascut en una societat patriarcal no es fa mai fàcil (malgrat que recentment sento polítics i polítiques que ho neguen… però aquesta és, si més no, la meva humil opinió). I l’egípcia era una Societat Patriarcal.

Què vull dir amb això? 

Les societats patriarcals (com ho va ser la de l’Antic Egipte) eduquen els homes per a que pensin i actuïn de manera masculina i les dones per a que pensin i actuïn de manera femenina. Les qualitats masculines són més valorades que les considerades femenines. Pel cas d’Egipte, els recursos que s’invertiren en l’educació de les dones fou menor i aquestes dones tingueren efectivament menys oportunitats econòmiques, menys poder polític i menys llibertat de moviments.

És ben cert que hi ha un grapat (les agafem amb una mà) de dones egípcies que arribaren a la “posició alfa”, com la «nostra i ben apreciada» Hatxepsut (o Cleòpatra VII). Però aquests casos són les excepcions que confirmen la regla. Al llarg de 3.000 anys d’Història (la cronologia de l’Antic Egipte va del 3100 aC al 30 aC) es documenten 5 dones que arribaren a ser faraó d’Egipte (Nitocris, Nefersobek, Hatxepsut, Tauseret i Cleòpatra VII). D’altra banda, potser n’hi va haver-hi més de dones que arribaren al poder de facto. Sigui com sigui, mentre aquestes dones regnaren com a faraó d’Egipte, la resta de la burocràcia seguia sent masculina al 100%. És a dir, tots els visirs eren homes, tots els jutges eren homes, tots els escribes eren homes, tots els metges van ser homes (perdó, es documenta una dona metgessa per a la V Dinastia. Una!),  tots els “nomarques” (governadors de províncies) eren homes, tots els arquitectes eren homes, tots els artistes eren homes, tots els militars eren homes, tots els summe sacerdots del Gran Temple de Karnak eren homes, tots els “caps dels graners” eres homes, tots els recaptadors d’impostos eren homes. I així al llarg de 3.000 anys.

Hatxepsut (c. 1490 aC) és una d’aquestes excepcions que val molt la pena estudiar i analitzar bé i és un dels personatges femenins més emblemàtics de l’antic Egipte, ja que es tracta d’una de les poques dones que va arribar a ser faraó. El camí per aconseguir-ho no va ser fàcil; d’altra banda, potser s’hi va trobar. Sigui com sigui, Hatxepsut va retenir el poder per un període de 20 anys, durant els quals es va fer construir un temple funerari “sublim” i una magnífica tomba a la Vall dels Reis; però també va haver de prendre decisions importants i governar amb fermesa.

Al llarg de la Història, és ben curiós veure com apareixen personatges que se surten de la norma i Hatxepsut, és un d’aquests personatges.

No us agradaria poder viatjar en el temps i tenir una conversa amb ella? Què li preguntaríeu? 

Quan m’ho hàgiu dit, jo us diré què és el que jo li preguntaria 😉

17 respuestas a «Hatxepsut, Faraó d’Egipte»

 1. Gràcies Irene. Em fa pena que s’hagi acabat. Aquests cursos són massa curts!! Què li preguntaria a Hatxepsut? Ostres, sempre em dones temes en què pensar…. Ara m’hi poso

   1. Noo. Amb això estic d’acord amb l’Aurora. Hi havia marro!!! I si més no, així és més divertit, oi?

 2. Recuerdo que nos conocimos personalmente en este curso, la primera toma de contacto fue online en los cursos de CEPOAT, disfrute muchísimo pero es que Irene tienes el don de la comunicación y al oirte nos transportas. Estoy deseando viajar a Egipto contigo pues si disfrute cuando estuve haciendo el guiri no quiero pensar lo que sentiré al escucharte in situ.
  Que larga se me hará la espera, el 24 de junio vuelo a EEUU para y no vuelo hasta setiembre. Un abrazo.

  1. Es cierto, María Pilar! Nos conocimos virtualmente en CEPOAT dónde la conexión era ya clara-clara. Pero en el curso de Hatshepsut ya fue el «remate»! Ve a los USA a ver tu querido hijo y a tu vuelta nos sentamos a mirar para cuando ir juntas a Egipto. Qué te parece? 😉 será brutal! Un abrazo enorme!

 3. Sempre és un plaer assistir als teus cusos Irene, però el temps és el que és. En quan pugui t’avorriràs de veure’m a prop teu.
  En quant al que li diria a la reina, potser si aquella societat la va acceptar de bon grau i que m’expliqués com van idear l’alineació del seu Temple amb els altres grans monuments
  Espero saber la teva pregunta. Una abraçada!

 4. Un placer como siempre escucharte en vivo y en directo. La verdad es que hemos disfrutado muchísimo del curso. Tanto, que a mí personalmente me ha arrastrado a apuntarme al próximo viaje a Egipto con Irene. Me muero de ganas de que llegue el día.
  Y la pregunta es evidente: a ver Hatsetsup, estabas liada o no con Senenmut? Porque Aurora lo tiene clarísimo, así que no nos decepciones. Jajajaja, con lo poco que le gustan a Irene los cotilleos de palacio, casi menos que llamar faraona a nuestra gran Hatsepsut.

  1. Jajajajajajajajajaja! Vuestras preguntas son de lo más profundo y filosófico del mundo! Jajajajajajajajajaja

 5. Irene,
  et felicito a tu i a les persones que han pogut venir a la teva classe per coneixer al personatge Hatxepsut.

 6. Hola Irene. Hola a tothom.
  No soc pas una persona que li agradi massa xatejar, però no he pogut resistir la tentació de dir alguna cosa.
  Jo també crec, com ja s’ha dit, que el curs ha estat interessant i massa curt. Considero que es podria pensar en aquesta tipologia de cursos en el tàndem història-llegua egípcia, amb la realització a classe d’algunes transliteracions i traduccions de textos lligats a la temàtica (poques i senzilles, però ben escollides), aportant-ne d’altres com a «deures».
  Quant a les sessions impartides, jo diria que tothom estaria d’acord en qualificar-les com: «l’Egiptologia explossiva de la Irene». Felicitats!
  (Carai! Ara m’he allargat massa)

  1. «L’Egiptologia explosiva de la Irene»… ohhh Josep! I com m’agrada això que dius!!
   Prenc nota de la teva proposta. Hi estic totalment d’acord: el curs es podria perfectament ampliar i afegir transliteracions i traduccions de textos. Una abraçada i Merci per deixar per escrit la teva opinió.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *