Jerseis de llana de pompeians i pompeianes

Bona gent… quin desastre. Quin desastre llevar-se un dia i veure el cel gris, taronja i amb olor a fum. Quin desastre creure innocentment que aquella boirina de cendres marxaria. I quin desastre, angoixa i malestar deuria ser saber que ja no hi havia temps per escapar de l’ira del Vesuvi.

Pompeia és espectacular. Però no oblidem que és un cementiri i la història d’una desgràcia; la vida interrompuda de forma sobtada de pompeians i pompeianes del segle I de la nostra Era.

Sovint es diu que l’erupció del Vesuvi tingué lloc un 25 d’agost de l’any 79. Avui però, ja se sap que no va passar pas a l’estiu, sinó a la tardor. La verema ja s’havia fet i alguns dels cossos recuperats porten jersei de llana. Llana a ple mes d’agost? Que heu estat mai a Pompeia a l’estiu? Per això m’agrada tant l’Arqueologia; perquè és un mètode per elaborar història. Utilitza com a documents qualsevol mena de vestigis materials que han deixat els homes i les dones: llocs d’habitatge i enterrament, manifestacions artístiques, eines i instruments, deixalles de menjar, fortificacions i armes, restes de camps conreats, de camins… o jerseis de llana.

Pompeia's tenda
Una taverna dels carrers de Pompeia
Gos recaragolat Pompeia
Magatzem de Pompeia amb gos recaragolat, agonitzant just abans del darrer alè
Carrer d’Herculà

 

8 respuestas a «Jerseis de llana de pompeians i pompeianes»

  1. Veureu in situ fa que tot tingui una dimensió menys teòrica i et permet intuir com va ser.
    Viatge al passat molt interessant i amb bona companyia.
    Bon record. Gràcies.

    1. És ben cert, Josep: per molt que ho haguem vist en llibres i documentals, veure-ho in situ et permet fer-te realment a la idea de la magnitud del jaciment i també de la tragèdia!

  2. Recuerdo con cariño mi estancia en Pompeia, nos alojamos allí, ibamos andando a las ruinas. Cogimos el tren para visitar Hercolano, otro dia Nápoles. Tanto en Pompeia como en Hercolano, al pasear por sus calles y visitar sus casas me traslade e imagine la vida en aquella época. Fue genial. Recomiendo esta escapada.

  3. La teva passió per l’arqueologia ha fet que descobríssiu que l’erupció del Vesubi no va poder ser l’estiu. Així amb els estudis es va descobrint la veritat de l’història.

  4. Estuvimos un año y es espectacular , muchas ganas de volver .. algo hemos aprendido de historia y fotografía en este tiempo

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.