Karen Blixen i les seves «Memòries d’Àfrica»

No hauria imaginat mai que em pogués emocionar visitar la casa de Karen Blixen (1885-1962),  la cèlebre escriptora danesa  que escrigué, entre altres obres, «Memòries d’Àfrica«.  I no m’estranya que la Baronessa Blixen es quedés a viure en aquella preciosa casa (a la pel·lícula li diuen «granja») davant dels turons verds de Ngong, a Kenya. Aquell paratge és preciós. Preciós!! La casa és molt acollidora, tant per dins, com per fora. Els jardins que l’envolten conviden al passeig i a la reflexió; a la lectura i a l’observació. L’aire és net i fresc. Per dins la casa tot està fet i posat amb cura: els llibres, el sofà, la llar de foc, les catifes perses, la taula del menjador, les cadires, el llit, la roba de llit, les fotografies, els quadres, la fusta, els marcs de les finestres, les làmpades d’oli… tot és elegant i tot és confort. I a la cuina hi ha la manteguera, cassoles, vaixella de ceràmica, bons fogons… sembla una «caseta de nines» però a escala «normal».  Que bonica i acollidora que és la casa on va viure la Karen Blixen…

Blixen's House
Casa de la Karen Blixen, a Kenya

Però la seva vida no va ser ni de bon tros tan dolça com la seva bonica llar.  Ni probablement tan romàntica com plasmà en les seves memòries… Va tenir un desastre de marit, un juerguista més preocupat per anar de safaris a matar animals, que per la salut i felicitat de la seva dona (per sort se’n divorciarà i es farà càrrec ella sola de la finca); es va enamorar d’un aventurer Denys Finch-Hatton que no va voler ser quelcom més que el seu amant; estava malalta de sífilis; i va haver d’enfrontar-se tota sola a la responsabilitat d’explotar una plantació de cafè desastrosa.  Això sí: els 15 anys que va viure a Kenya es va guanyar la simpatia i confiança dels kikuyus, els nadius, establint una relació amb ells molt especial.

Els anys que Karen Blixen visqué a Kenya mantingué els seus refinats costums europeus. Tenia servents, cuiner i «pinxe» -als qui ensenyà a més de cuinar, altes nocions de rebosteria-, homes de la neteja (eren dos elegants somalís) i un mosso de quadres. A taula, se sopava amb coberteria de plata i copes de cristall, es bevia vi i xampany francès, es menjava foie i caviar rus. Per casa sempre hi havia rams de flors que ella mateixa preparava.  Però tot i així, la Karen va passar tota mena de calamitats: a tall d’exemple, malària només arribar a Kenya. I com que el seu marit no hi era mai per casa, la cuidaven els seus fidels servents que a més li ensenyaren la llengua suajili.

L’any 1919 havia escrit una carta a la seva mare, i de forma premonitòria li explicava:

«Tengo la sensación de que en el futuro, me encuentre donde me encuentre, me preguntaré siempre si estará lloviendo en Ngong.»

Karen Blixen escrigué les seves «Memòries d’Àfrica» des de Dinamarca, molt lluny de la seva estimada Àfrica, i la publicà (1937) sota el pseudònim masculí d’Isak Dinesen.  La seva secretària personal -Clara Svendsen- en una ocasió explicà que els darrers anys de vida i vivint a Dinamarca, cada vespre i just abans d’anar a dormir, la Karen obria les portes de la seva mansió que donaven al sud, en direcció a Àfrica, i es quedava dempeus uns minuts pensativa; després anava al seu despatx on hi havia un mapa de la granja de Ngong i una foto del seu estimat Denys Finch-Hatton, i s’asseia en una balancí mirant cap a la finestra. 

Karen, et preguntaves, llavors, si «en aquells moments estaria plovent a Ngong?»

Memòries d'Àfrica
Casa de Karen Blixen (Kenya)
Interior casa Karen Blixen Kenya
Menjador de la casa de Karen Blixen, de Kenya

7 respuestas a «Karen Blixen i les seves «Memòries d’Àfrica»»

 1. «Conozco una canción de África, que habla de la jirafa y de la luna nueva africana descansando sobre su lomo, de los surcos en los campos de cultivo y de las caras sudorosas de los recolectores de café. ¿Acaso conoce África una canción que hable de mí? ¿Se agitará el aire sobre la llanura con un color que yo he llevado? ¿O tal vez los niños inventarán un juego en el cual figure mi nombre? ¿Formará la luna llena una sombra sobre la grava del camino que se parezca a mí? ¿O tal vez me buscarán las águilas de las Colinas de Ngong?…»

 2. Doncs sí, avui també m’has fet somriure! M’has fet recordar els cops que he visitat la casa, tan evocadora i la vida de la Karen Blixen, tant interessant i tan dura al mateix temps. Hauré de revisar la seva biografia. Moltes gràcies per haver despertat les meves memòries d’Africa!

  1. Maria, aquesta entrada anava molt especialment dedicada i dirigida a tu 🙂
   Tu que hi has estat… No tindràs pas alguna fotografia de la tomba de Denys Finch-Hatton? Recordes on va ser enterrat? Gràcies!

   1. Està a una hora aproximadament de la casa de la Karen Blixen. Segons Lonely Planet: «Close to Pt Lamwia, the summit of the range, is the grave of Denys Finch Hatton, the famous playboy and lover of Karen Blixen. The site, on private land, is almost completely overgrown and is difficult to find 4km up the hill from Kiserian; ask someone to show you the way from Kiserian and expect to pay a minimum KSh300 tip.» El proper dimarts portaré algunes fotos de la tomba en un USB.

 3. Tinc una filla que pel seu treball fa poc ha estat a Nairobi i m’ha dit que té uns paratges preciosos que li van agradar molt.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.