Hipopòtams!

Tauseret Hipopòtama blava

Aquesta figura d’hipopòtam la tinc a l’estanteria de l’estudi de casa.  Està feta de fang, però imita la faiança de color «blau egipci» brillant i intens que ressalta entre els meus llibres d’Egiptologia.

L’hipopòtam és un animal amb unes connotacions simbòliques complexes i sovint contradictòries. En termes generals, però, els antics egipcis associaren la «hipopòtoma» a Tauseret, la deessa de la fertilitat. Tauseret (si ho preferiu, anomeneu-la Tueris) fou una de les divinitats més venerades a l’Antic Egipte i li tinc especial estima, ja que era protectora de la llar i de les dones embarassades. Sovint oblidem que paral·lelament al «culte oficial» a les divinitats (imposat des de l’Estat) hi havia un «culte personal o privat» que es produïa a l’interior de les cases, al cor dels habitants de la ribera del Nil.

Tauseret no va tenir el privilegi de tenir un immens temple construït a la seva persona, com el va poder tenir Horus, Amon o Re (grans protectors de la reialesa). Però això no fa que Tauseret fos menys important ni menys venerada. Dins les llars, el poble egipci adorà la deessa hipopòtam i li dedicaren cants i oracions amb precs i súpliques per a que l’infant que les dones estaven gestant no patís cap mal i l’embaràs arribés a bon terme sense perills.

Conegueu William, l’hipopòtam del MET!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *