Les vaques del Nil

Les vaques del Nil no són sagrades. Dit d’una altra manera: les vaques del Nil no són com les vaques del Ganges. I per tant, els antics egipcis ni les veneraven, ni tenien prioritat de pas, ni els hi rendien cap tipus de culte. Les feien pasturar, travessar el riu i les munyien. I, si calia, les sacrificaven i de la carn en feien bistecs. Era un menjar de luxe, una molt bona ofrena a les divinitats i als difunts.

Maqueta de fusta vaca
Rèplica de maqueta de fusta. Vaca del Nil (Fotografia de Toni Espadas)

A l’antic Egipte, però, la vaca s’associava a la deessa Hathor. Aaaaix Hathor, Hathor… és una divinitat extraordinària! Era la deessa de l’amor, de la maternitat i de la música. A ella se li dedicaven «Cants d’Amor» puix que era la patrona dels enamorats i els amants. Però això no vol dir que el poble egipci cregués que les seves vaques fossin la reencarnació d’Hathor. No. Hathor era una divinitat que se solia representar com una dona esvelta, jove i bonica amb orelles de vaca (o amb banyes de vaca). I les vaques eren vaques. Les vaques eren mares de vedells. Les vaques pasturaven. Les vaques donaven llet. Tenir vaques era tenir riquesa. Les vaques formaven part del paisatge i de la vida dels antics egipcis. I no; no eren sagrades.

Les vaques del Nil no són com les vaques del Ganges.

8 respuestas a «Les vaques del Nil»

    1. Estic totalment d’acord amb tu, Xavier. Per cert! Els gats tampoc eren sagrats pels antics egipcis. Això es mereix una altra entrada del blog.

  1. M’ha agradat saber-ho ja que les comparaven amb les vaques del Ganges, quan ens has explicat que en el Nil tenir vaques només es símbol de riquesa. Gràcies Irene.

    1. Aix Paquita! Com m’agrada saber que llegeixes les entrades del blog! Una abraçada i gràcies a tu!

  2. Me encanta la historia Hathor y su presentación como vaca . Y me gusta esa vaquita que nos has presentado.Y qué lejos de la concepción de vaca hindú. Gracias Irene

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.