Luxe. Dels assiris a Alexandre el Gran

A Caixa Fòrum Barcelona han inaugurat una exposició que porta per títol «Luxe. Dels assiris a Alexandre el Gran» que podrem gaudir del 5 d’abril a l’11 d’agost de 2019. És una meravella. Es tracta d’unes peces molt valuoses  (creades entre el 900 i el 300 aC) procedents de l’Orient Mitjà Antic i que formen part de la col·lecció del British Museum que han estat cedides per a ser exhibides a la nostra estimada ciutat.

 • Ornament d’or per a una funda que contenia arc i fletxes (Takht-i Kuwad, c. 500-400 aC)

En aquesta ocasió, i tal i com ja vinc fent en les exposicions anteriors (em refereixo a la de «Músiques de l’Antiguitat» i la de «Faraó: rei d’Egipte», ambdós projectes també inscrits en l’acord entre «la Caixa» i el British Museum) també hi he participat. Aquest cop he revisat i he fet l’assessorament terminològic, tant en català com en castellà, i a més he fet una cosa nova: el fulletó.

Sí, sí! El fulletó! Aquell que s’agafa a l’entrada. Aquells tríptics, díptics o el que siguin, que donen una breu presentació sobre la col·lecció. Allò que et donen amb el tiquet d’entrada, o que un/a agafa just abans d’entrar a l’exposició. Aquelles quatre línies que llegeixes en diagonal i que un/a no es pregunta mai qui carai ha fet allò. Doncs els texts del fulletó de l’exposició «Luxe. Dels assiris a Alexandre el Gran» són meus. Els he fet jo.

Fulletó

Aquest cop,  a més, el fulletó és llarg i estret, i les lletres són daurades i negres. En daurat estaria el text que jo mateixa vaig redactar per explicar què carai és això dels imperis assiri, babilònic, persa i macedoni; com destacaven les elits de l’època (penseu que estem parlant dels anys c. 900 aC al 300 aC… «sis-cents anys d’història del luxe!»); què era el luxe; el comerç de l’època, etcètera. I en lletra negra apareixen les cites d’aquells autors que fan esment d’aquest luxe. Us he de dir que he hagut de llegir molts, molts, molts llibres. M’he rellegit Heròdot (com m’agrada!), Plutarc, Estrabó… i més clàssics. He llegit les traduccions fetes de cilindres-segells, texts assiris, babilonis… m’hi he passat mesos llegint i rellegint i recopilant cites antigues que parlessin d’aquest luxe en els imperis esmenats.  Són moltes hores de biblioteca. I el resultat ha estat el fulletó. Vosaltres «només» veureu 5 pàgines de cites amb una breu explicació. Són el resultat de la tria que vam fer (gens fàcil! atès que es van haver de deixar moltes d’interessants per manca d’espai). Espero de tot cor que us agradin. Jo les trobo delicioses. I el que més m’agrada és saber que continuem llegint paraules que foren escrites fa més de 2.000 anys.

Fulletó exposició «Luxe. Dels assiris a Alexandre el Gran» (CaixaFòrum)

I el text del fulletó comença així:

Els antics imperis assiri, babilònic, fenici, persa i macedoni tingueren en comú el propòsit i la cobejança d’estendre el seu poder més enllà dels seus propis límits. Aquests imperis ocupaven una àrea compresa entre l’actual Macedònia, la costa oriental del Mediterrani i fins l’Iran. Aquest territori, corredor de comunicació i terreny de pas indispensable entre el món mediterrani i l’antiga Pèrsia, va ser l’escenari d’incessants lluites, conquestes i saquejos de tota índole, però també d’un intens comerç de matèries primeres, metalls preciosos i objectes manufacturats. De tot això, ens ha quedat un testimoni fefaent en l’excepcional qualitat i refinament dels objectes de luxe adquirits per les elits dels diferents pobles.

Veus dels protagonistes i cronistes de l’època descriuen el que va representar el luxe en un moment de la història on la riquesa i l’opulència podien definir el poder econòmic i polític d’aquests antics imperis.

Copa de ceràmica per beure amb cap de griu (Ruvo, 300-200 aC)
Rei assiri amb vestit per anar a la guerra (Nimrud, c. 900-700 aC)
Eposició Luxe Caixaforum
Placa de marfil amb una dona mirant per la finestra (palau nord-est, Nimrud, c. 900-700 aC).
Caixaforum Luxe assiris i alexandre
Al sortir de l’Exposició, trobareu el meu nom escrit entre els crèdits.

Si has arribat fins al final de la pàgina et felicito. I ja que hi ets… com definiries «luxe»? A mi m’agrada molt la definició que n’ha fet l’Elisa Durán, Directora General Adjunta de la Fundació «la Caixa», i em remeto per tant a les seves paraules:

Prescindible, exclusiu, afalagador i opulent.

 

11 respuestas a «Luxe. Dels assiris a Alexandre el Gran»

 1. enhorabuena! gracias por compartir…muchas ganas de ir a verla ..un tema que siempre me ha encantado…buenas fotos :)…no ha saldo aun el podcast no?lo voy mirando y no lo he sabido ver

 2. Que Bé! Ja l’havia posat a la llista per anar a veure-la. Ara encara amb més ganes! I a mi m’agraden els fulletons, o com es diguin. Abans els guardava però no tinc espai per a tot. Fins aviat,

 3. Bravo!!! Amb ganes d’anar-hi i aquest cop em miraré el fulletó amb més respecte. Luxe? Tot allò que no necessitem però ens fa feliç? No sé, seguiré pensant

 4. Amistat, temps, tenir les necessitats bàsiques cobertes, poder fer allò que t’agrada, per a mi això també és luxe!!

 5. Gràcies per avisar que el fulletó hi has participat tu. Amb una amiga meva hi pensem anar però haig d’esperar que se’m passi l’herpes zoster que no es tic per anar enlloc.
  Felicitats perquè t’hagin encomanat a tu el fulletó, que segur que ho expliques molt bé.

 6. El que ha estat un Luxe és gaudir de les teves explicacions i companyia a la classe-visita que ens has fet. Moltes gràcies

  1. Dèlia! La visita va ser fantàstica perquè el grup sou fantàstics! Per cert! El dia 10 d’abril publicaré entrada en aquest blog on parlo de la visita que vam fer a Caixaforum els de classe de «Mesopotàmia»! Una abraçada

 7. Irene, em podries recomenar un llibre sobre els assiris ? He anat a l’exposició i m’ha encantat i interessat molt. Vaig una mica perduda.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.