Olor a «Vicks Vaporub»

Ha arribat la tardor i amb ella la invasió d’anuncis a la televisió per recordar-te que aquesta estació i sobretot la propera (que serà hivern) agafaràs més d’un refredat, i necessitaràs antigripals i no-sé-quants fàrmacs més per combatre la febre, la tos, els mocs… i el malestar general (simpàtics i bona gent que són aquests de la tele…). I també faran l’anunci, si és que encara no l’emeten, del pot aquell de color blau que es diu Vicks VapoRub.

Contra olors

Qui no recorda l’olor a Vicks Vaporub? Us agrada? hi ha qui li agrada i hi ha qui no l’aguanta. A mi m’encanta. I us explicaré el per què:

Resulta, que els entesos diuen que l’olfacte és el sentit amb més memòria que posseeix l’ésser humà. L’olfacte és un sentit ancestral molt proper a les nostres emocions. I jo, bona gent, associo l’olor de Vicks Vaporub o pot de color blau a la Piràmide Roja de Daixur (o la Piràmide de Meidum), a Egipte.

Ho heu llegit bé: m’evoca a aquella meravella de piràmide, construïda sota el regnat del faraó Esnofru, pare de Quèops, de la IV Dinastia (c. 2500 aC). I tot gràcies a la meva amiga Teresa A. I és que a l’interior de la Piràmide Roja de Daixur (també com la de Meidum) actualment és habitat per ratpenats. Molts. I l’olor d’excrement de ratpenat és un àcid molt fort que entra per les narius, travessa l’os etmoides i se’t clava al cervell com una mala cosa, i no deixa que gaudeixis d’aquella piràmide. Aquella olor és intensa, molt intensa. Les acumulacions d’excrements de ratpenat generen un concentrat de fòsfor, nitrogen, amoníac o vés-tu-a-saber quin àcid és que fa que sigui realment desagradable al nostre sentit de l’olfacte. A mi els ratpenats no em fan por. Ni fàstic. Ans el contrari! Crec que són unes criatures extraordinàries i a més… són vigilants de les tombes dels antics faraons.  Acostumen a col·locar-se als sostres i fan aquell sorollet un xic desagradable. Mengen mosquits i tota mena d’insectes i aquests sí que no els aguanto! Quan entres a una piràmide, sempre sents l’olor de ratpenat abans no el veus. 

interior de Meidum
Interior de la Piràmide Roja (Egipte). Fotografia de Toni Espadas

No em vull desviar del tema que ens pertoca: la cosa és, que la Teresa A., sàvia ella sola, un dia em va dir que ella per entrar a les piràmides (i altres indrets) es col·loca un xic de Vicks Vaporub als orificis del nas. L’olor del mentol és tan potent que amaga l’olor d’excrement de ratpenat. I des que m’ho va dir, que a la farmaciola de viatge (li dedicaré tota una entrada a aquest blog, per parlar de la «farmaciola de viatge«… en sé d’un que li agradarà molt, oi Andreu B.?) sempre hi duc un Vicks Vaporub. De manera que, les tardors i hiverns que estic empiocada, corro cap al pot de color blau per posar-me’l al nas i…. ohhhhh!!! en aquell mateix instant em trasllado a Egipte i puc casi sentir i palpar la pedra d’aquella meravella de piràmide. 

Per a que vegeu la d’utilitats que arriba a tenir el Vicks Vaporub

Interior Piràmide Roja
Piràmdie Roja a Daishur
Piràmide Roja (Egipte)

 

 

 

 

17 respuestas a «Olor a «Vicks Vaporub»»

 1. Una part més del kit de l’arqueòloga/arqueòleg. Són detalls que només l’experiència converteix en imprescindibles.
  Gràcies per aquest post tan maco!!!!!

 2. En a mi m encanta, recordo l infancia, a mes de seguir fenlo servi.
  M encanta la tevva historia a mes elnpot es blau semblan el blsu egipci.

 3. Altre utilitat. Una vegada em va dir un podòleg, per les persones que fan senderisme, per les plantes dels peus, els refresca així com les cames. Es pot fer servir abans o desprès de caminar.

 4. Hola Irene, soc Francesca i vaig asistir a la conferencia que tan exquisitament ens vas exposar sobre el Nil, a lasAules de Ramón Juncosa. Vaig dir-te que tenia una copia molt antiga, d’un documental que pot ser t’interesaría, en el que es contemplen misteris no aclarits en el temps, y que espero que sigui del teu agrat. La cópia es molt deficient, pero per l’informacio que te, val la pena visionar-la. tps://www.youtube.com/watch?v=TjWMddjDkjU

  1. Moltes gràcies, Francesca. T’agraeixo moltíssim que ens hagis enllaçat el youtube. Aquest cap de setmana me’l miro i et comento quelcom.
   Merci de nou! Una abraçada.

 5. A por el Vicks !forma rápida de viajar a Egipto 🙂 cuantos trucos te sabrás después de tantos viajes .. me viene a la mente en un viaje a Perú nos explicaron que el guano es muy valioso

 6. Cada dia s’apren una cosa més, que el Vicks Vaporub tapa la mala olor dels rappenats. Jo, encara en tinc i me’n poso per respirar millor si estic constipada.

  1. Molt bé Maria Rosa! Dona previsora… és fantàstica la teva actitud i prepara, abans que res, un bon «butiquí». Una abraçada.

 7. Molt bona la informació!!!.
  Com a vigilans de les tombes dels faraons, ves ha saber si l’olor dels seus excrements era el seu vicks vaporub per l’ altre vida.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *