Paleta del Toro

Coneguda amb el nom de la Paleta del Toro és una de les meravelles de l’art Predinàstic egipci. Aquesta és una rèplica de l’original que es troba custodiada al Museu del Louvre a París i la tinc a un dels prestatges de llibres de casa.

Paleta del Toro (Fotografia de Toni Espadas)

Paleta del Toro (Fotografia de Toni Espadas) 

Es tracta del fragment d’una gran paleta votiva, feta de grauvaca (un tipus de pissarra) que data del Període Predinàstic, Nagada II [c. 3500-3300 aC] i que es va trobar a l’Alt Egipte. El baix-relleu, esculpit amb molta cura, commemora el triomf del faraó (representat amb la figura d’un toro) sobre l’enemic que l’abat amb la cornamenta i el trepitja no-poder-més.

Adoro aquesta Paleta. L’adoro. La delicadesa de com fou treballada, tot és minuciós. L‘artista no es deixà cap detall. Què deuria pensar mentre l’esculpia? De ben segur que fou un encàrrec, però… com deuria ser la vida de la persona que va esculpir aquesta meravella? quants anys deuria tenir? tindria família? era feliç? tenia pors? quina persona hi ha darrera les mans que van elegir aquest tros de grauvaca per representar simbòlicament el rei victoriós derrotant el seu adversari? L’anonimat em trasbalsa.

Qui ets, home o dona del Nil que va esculpir aquesta meravella i que 5.500 anys més tard encara admirem? 

11 respuestas a «Paleta del Toro»

 1. Potser sí que era una dona … Sabem si hi havia dones artistes en aquella època ? Bé, és igual; verdaderament és molt bonica i misteriosa.

  1. Hola Anna,
   Del Període Predinàstic disposem de pocs documents. En època Dinàstica, però, sabem que «la producció artística» estava vetada a les dones: no podien pintar, ni esculpir, ni tan sols dibuixar. Era quelcom reservat als homes. Així que… hem de suposar que aquesta Paleta deuria ser elaborada per un home. Però com que la Història està plegada d’excepcions voldré deixar oberta l’escletxa del dubte. 🙂

 2. És igual si va ser home o dona el o la que va fer aquesta meravella de la «Paleta del Toro» Sort que es poden anar recuperant. !!!

  1. Sí, Paquita! Per sort nostra es van recuperant aquests objectes i d’altres també d’una bellesa extrema. Lo curiós del cas és que s’estan recuperant perquè els antics egipcis no tenien «exposades al públic» aquestes Paletes (llavors si que no ens haurien arribat després de tants anys) sinó que les guardaven com objectes votius al Temple. De manera que, moltes d’aquestes magnífiques peces egípcies les tenim perquè les dipositaven en espais sagrats: al Temple o a l’interior de les tombes.

 3. Es una maravilla artística esta Paleta del Toro, estoy de acuerdo con los anteriores comentarios y además, a nivel político, supone un claro ejemplo del poder del Faraón, representado en la fuerza del toro y de la incipiente unificación de sus ciudades atadas todas ellas a una cuerda que las une…
  Además, si tenemos en cuenta que tiene un antigüedad de unos 5.500 años, no me extraña que Irene tenga debilidad por ella.

  1. Es verdad, Alberto. Toda la información que poseemos de esta Época es poca y debemos «leerla» en clave simbólica. Esperaremos a nuevos hallazgos arqueológicos que seguro nos darán más información de este apasionante Período Predinástico.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.