Pols de «múmia»

Durant el segle XVI, els apotecaris (farmacèutics) britànics exportaren des d’Egipte cap a Europa kilos i kilos de mòmies amb una única finalitat: convertir-les en pols i, barrejar-les amb herbes i espècies aromàtiques, per a ser empassades o aplicades com cataplasmes. Era una medicina capaç de guarir infinitat de malalties, des d’abscessos, a hemorràgies, a paràlisis, etc. una medicina «curalotodo» i, tal com diu Joyce Tyldesley, la Viagra d’aquell temps.

Apothecary vessel of the 18th century with inscription MUMIA

Els apotecaris havien confós múmia (betum poc corrent que es troba a les muntanyes perses de l’actual Iran) per mummies (mòmies, en anglès; és a dir, egipcis morts des de feia molts anys, embenats i coberts de resina).

En certa manera sí que va resultar ser una bona medicina, ja que tan bon punt el pacient ingeria aquella pols negra, la vomitava d’immediat!

3 respuestas a «Pols de «múmia»»

  1. Segur que a alguns els hi funcionava. L’efecte placebo…crec haver llegit a algun lloc que fins I tot haurien fet servir momies com a combustible per ferrocarrils. Et sona?

    1. Hola Ferran!
      Sí, sí! Estic també convençuda que la «pols de mumia» va funcionar (i funciona) a més d’un per l’efecte placebo.
      Tal com comentes, les mòmies egípcies les han utilitzat també com a combustible pels ferrocarrils (allò estava tan sec que cremava de meravella!) i també de fertilitzant de camps. Un desastre… En els llibres de comptabilitat i en informes de duanes es parla de «X kilos o tones de mòmies» (ni tan sols les numeraven i allò anava per pes!). Brutal!

  2. Menos mal que aclaras lo de las momias y es cierto que esas cataplasmas y apósitos eran muy importantes.Interesante esto sobre .Persia

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.