Sarcòfag de Cnumhotep

Veieu el sarcòfag de la fotografia? pertany a un sacerdot egipci que es deia Cnumhotep que va viure a Terra de Faraons cap a l’any 2000 abans de la nostra era.

Sarcòfag Cnumhotep Museu Egipci de BArcelona
Sarcòfag de Cnumhotep (Dinastia XII, Regne Mitjà). Museu Egipci de Barcelona

Recordeu que a finals de l’any passat em vaig endur al Museu Egipci de Barcelona un grup d’alumnes que estaven aprenent a desxifrar jeroglífics i que van acabar traduint el Sarcòfag d’Unnefer? (clica aquí i aquí si vols llegir l’entrada que vaig escriure en el seu moment). Doncs el mateix grup d’alumnes ha evolucionat i avui me’ls emporto de nou per traduir una altra peça exquisida del Museu: aquesta vegada és el torn del Sarcòfag del sacerdot Cnumhotep. És molt antic, ja que té uns 4.000 anys d’antiguitat, és de fusta de cedre i conté inscripcions pels quatre costats del sarcòfag i la tapa que el cobriria. Aquest sarcòfag no té forma antropomorfa, sinó rectangular i és una meravella. Hi apareixen fórmules estereotipades, peticions d’ofrenes a favor de Cnumhotep adreçades a les divinitats Osiris i Anubis, textos més curts que invoquen un gran nombre de divinitats… i fins i tot es veu l’esvoranc (en castellà, «boquete«) que van fer els profanadors de tombes de l’antiguitat per sostreure la mòmia amb possibles riqueses. És un tresor més dels que té la Fundació Arqueològica Clos al Museu Egipci de Barcelona. De debò que encara no has anat a veure la col·lecció?

Seran els meus alumnes capaços de traduir els texts que apareixen al sarcòfag de Cnumhotep? Estic convençudíssima que sí.

Sarcòfag Cnumhotep del Museu Egipci de Barcelona

 

5 respuestas a «Sarcòfag de Cnumhotep»

  1. Irene, és preciós. Hi han tantes coses per explicar sobre aquest sarcòfag i el per què de tot…; el sarcòfag, la fusta, els ulls, les entrades, el mirall, les sandàlies blanques, els bastons, el collaret, l’aliment, el perfum…
    Segur que ho faran super bé 😁, quina sort 👩🏼‍🏫😉!!!

    1. Gràcies a vosaltres! Ahir va ser tota una experiència. I amb el Luís Gonzàlvez, el conservador del Museu, fent-nos les explicacions del «boquete» del sarcòfag i de la tècnica d’elaboració del sarcòfag, va ser tot un luxe.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.