Ser dona a l’antic Egipte

«Ser dona a l’antic Egipte»

Avorrida -molt avorrida!- estic de sentir a dir que la dona egípcia gaudia del mateix estatus que l’home. Això és fals. Mentida. Pel que fa a «ser dona a l’antic Egipte» hi ha molt a dir, molt a explicar i molts mites a trencar. 

Però sintetitzaré: ser dona a l’antic Egipte no era cosa fàcil. Haver nascut en una societat patriarcal no es fa mai fàcil. I l’egípcia era una Societat Patriarcal.

Bust Reina egípcia

Què vull dir amb això? 

Les societats patriarcals (com ho va ser la de l’Antic Egipte) eduquen els homes per a que pensin i actuïn de manera masculina i les dones per a que pensin i actuïn de manera femenina. Les qualitats masculines són més valorades que les considerades femenines. Per al cas d’Egipte, els recursos que s’invertiren en l’educació de les dones fou menor i aquestes dones tingueren efectivament menys oportunitats econòmiques, menys poder polític i menys llibertat de moviments.

És ben cert que hi ha un grapat (les agafem amb una mà) de dones egípcies que arribaren a la «posició alfa», com les conegudes Hatxepsut i Cleòpatra VII. Però aquests casos són les excepcions que confirmen la regla. Al llarg de 3.000 anys d’Història (la cronologia de l’Antic Egipte va del 3100 aC al 30 aC) es documenten 5 dones que arribaren a ser faraó d’Egipte (Nitocris, Nefersobek, Hatxepsut, Tauseret i Cleòpatra VII). Mentre aquestes dones regnaren com a faraó d’Egipte, la resta de la burocràcia seguia sent masculina al 100%. És a dir, tots els visirs eren homes, tots els jutges eren homes, tots els escribes eren homes, tots els metges van ser homes (perdó, es documenta una dona metgessa per a la V Dinastia. Una!),  tots els «nomarques» (governadors de províncies) eren homes, tots els arquitectes eren homes, tots els artistes eren homes, tots els militars eren homes, tots els summe sacerdots del Gran Temple de Karnak eren homes, tots els «Caps dels graners» eres homes, tots els recaptadors d’impostos eren homes. I així al llarg de 3.000 anys.

Com bé sabem, biològicament, els humans ens dividim en mascles i femelles. Un mascle té un cromosoma X i un cromosoma Y; una femella té dos cromosomes X. Però els termes home i dona són categories socials, no pas biològiques. Per aclarir una mica les coses: els experts solen distingir entre el sexe, que és una categoria biològica, i el gènere, que és una categoria cultural. Aquest gènere es divideix en homes i dones i és una categoria que experimenta canvis constantment. És a dir, que en funció de l’època i el moment que estiguin vivint, a aquests homes i a aquestes dones se’ls hi exigirà uns drets i uns deures diferents. Fins i tot se’ls hi exigirà un comportament, uns desitjos, un vestuari i una postura corporal molt concreta.

I què s’esperava de la dona egípcia? Doncs que no formés part del poder, atès que estava reservat a l’àmbit masculí. La cultura egípcia va valorar més els homes que les dones. La raó no sabem quina és. 

 

8 respuestas a «Ser dona a l’antic Egipte»

 1. Irene tens tota la raó amb el que dius , des de fa 3.000 anys i fins el dia d’avui la cosa ha canviat poc o res, i segurament , segur que he fet actes masclistes a la meva vida encara que sigui inconscientment, però fets queden i si hi ha alguna cosa que puc dir amb veu molt alta, es que a la meva vida he conegut moltes dones molt intel•ligents i amb una ment molt lúcides, i de totes absolutament de totes els homes tenim moltes coses que aprendre i som tant idiotes que no ens donem conte.
  Vagi el meu suport el dia d’ avui, i el agraïment sincer a totes les dones que han tingut la amabilitat de parlar amb mi encara que sigui una vegada
  Ferran

  1. Ferran, la sort que tenen les dones de la teva família de tenir-te!! Agraïments sincers cap a tu per les teves paraules. Tots i totes tenim molt a aprendre, els uns dels altres, oi?
   Una abraçada!

 2. Irene, Avui dia també es valora més l’home que la dona, però s’ha de reconèixer que poc a poc va canviant.
  De dones importants n’hi han hagut i n’hi hauran sempre.

 3. Quiero saber más sobre Nitocris, Nefersobek y Tauseret y se merecen ocupar este espacio.sSi ,vivieron en una sociedad de hombres pero estas faraón , divinas adoratrices y sacerdotisas de Amón y sobretodo las de a pie dieron luz , color y gran sensibilidad a esta civilización. Mi madre era alegre y no estudiada pero nos trasmitió nuestro amor a las artes y Papa mandaba a todos.Sin las egipcias na de ná

  1. Pues sí que se merecen ocupar este espacio Nitocris, Nefersobek, Tauseret y muchas más. Voy a escribir entradas en el blog sobre ellas. Son mujeres muy interesantes, extraordinarias, que consiguieron tener un poder enorme.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.