Tercera recomanació lectora per a l’estiu

Ve’t aquí la tercera recomanació lectora per aquest estiu:

Barley, N., El antropólogo inocente. Notas desde una choza de barro, Barcelona: Anagrama 1989 (ed. original 1983).

És molt possible que ja el conegueu perquè és tot un clàssic.  Es va editar per primera vegada a Londres l’any 1983 i l’editorial barcelonina d’Anagrama ja porta 26 edicions d’aquest fabulós assaig. És divertidíssim!! De la crua realitat que ens parla Aldekoa, ens anem a una altra realitat però escrita amb una gràcia i humor finíssim!

El Antropólogo inocente

L’autor del llibre, el britànic Nigel Barley, Doctor en Antropologia per Oxford, narra amb minuciós detall i en primera persona, els quasi 2 anys que dedicà a estudiar els Dowayos, una tribu poc coneguda de Camerun.  L’antropòleg tenia una basta experiència en el camp teòric (Doctorat, màsters, etc. etc.) i decideix, per recomanació d’un company d’Universitat, realitzar un treball de camp cap a una de les zones més recòndites de les muntanyes cameruneses per conèixer els costums i les creences de la societat dowaya.

D’entrada us diré, i per a que veieu el sentit de l’humor que té en Nigel Barley,  que el llibre no el dedica pas als pares, a l’esposa o als fills com se sol fer; el llibre el dedica al Jeep (que el va «salvar» d’unes quantes situacions).

Nigel Barley recalca el xoc cultural que té quan entra en contacte amb els Dowayos. En la seva divertida crònica, trenca mites, en crea de nous i explica situacions extretes casi d’una pel·lícula de ficció.

Us transcric un petit fragment del seu llibre per a que aprecieu el seu estil literari i veieu com explica alguna de les situacions que es va trobar. A vegades rius i d’altres els cabells se’t posen de punta:

(…) En lo que se refiere a «vivir en armonía con la naturaleza», a los dowayos les queda mucho camino por recorrer. (…) Cuando los dowayos empezaron a cultivar algodón para el monopolio estatal, les suministraron grandes cantidades de pesticidas, que ellos inmediatamente aplicaron a la pesca. Arrojaban el producto a los ríos para después recoger los peces envenenados que flotaban en la superficie. Esta ponzoña sustituyó rápidamente a la corteza de árbol que habían utilizado tradicionalmente para ahogar a los peces. «Es maravilloso -explicaban-. Lo echas y lo mata todo, peces pequeños y peces grandes, a lo largo de kilómetros».

Barley, N., El antropólogo inocente, 2012, p. 122

El llibre el podeu trobar a La Casa del Llibre i en català l’he trobat a Grup62.

Sovint es diu que «El antropólopo inocente es el libro más reido». Ja m’ho direu vosaltres!

 

12 respuestas a «Tercera recomanació lectora per a l’estiu»

 1. Jo també l’he llegit i vaig riure molt amb les situacions surrealistes en les quals es troba i sobretot amb la manera d’explicar-les (amb humor britànic).
  Bona recomanació!!

 2. El vaig llegir fa molts anys, i ara que l’has recordat el posaré a la tauleta de nit per tornar-lo a llegir, era boníssim.
  Mil gràcies.

  1. Irene. Ja l’he llegit! És un llibre amé, amb sentit de l’humor i interessant, doncs et dóna a conéixer la vida i tradicions d’aquesta tribu desconeguda per mi. M’ha agradat molt. Moltes gràcies per la recomanació.
   Bon estiu!!!

   1. OI que és divertit, Mireia? Hahahaah el pobre passa per cada situació… i quan va al dentista? Hhahahahaha aquella part és boníssima!!

 3. Molt interessant, però després de llegir-ho tinc una cosa clara: no em farè antropòleg per no haver de fer “treballs de camp”!!!!

  Bon Estiu!!

  1. Hahahahaha! Ton! Jo crec que ja fas treballs de camp amb cadascun dels teus viatges! Apa que no tens històries per explicar!

 4. Irene, Gràcies per la teva nova recomanació, que pel que diuen alguns és de molt bon llegir.
  Que puguis gaudir d’uns dies de vacances!!!

  1. Estimada Paquita,
   Espero que tu i els teus estigueu gaudint de l’estiu, malgrat la calor. Amb ganes de veure’t i abraçar-te!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.