Mosquiteres contra la malària

La lluita contra la malària és una carrera de fons amb varis fronts oberts. La malaltia segueixen causant milers de morts l’any i afecta a milions de persones del planeta. Un mosquit. Un petit però letal mosquit la transmet. L’animal -després de l’Homo Sapiens– més perillós del món, puix que mata més persones a l’any que cap altre. Per a més informació, llegiu «Mosquit: l’animal més letal del món«.

Mosquitera contra la malària
Mosquitera contra la malària (Eritrea)

Continuar leyendo «Mosquiteres contra la malària»

«Binta y la Gran Idea»

Heu vist el curtmetratge «Binta y la Gran idea«? doncs us els recomano. Dura tan sols 30 minuts però, com diria el meu pare, és una petita pel·lícula «maca-maca de veritat«. Jo l’hauré vista unes 5 ó 6 vegades. Potser més. És d’aquells curtmetratges que no em fa res tornar a veure una vegada rere l’altra. És una història dura i alhora tan bonica…

cortometraje encantador sobre la educación e las niñas en África
Binta y la Gran Idea (foto extreta de https://pastoralsj.org/recursos/ver/307-binta-y-la-gran-idea)

Continuar leyendo ««Binta y la Gran Idea»»

Cicle Cinema de Muntanya i Viatges Ordino – La Massana 2020

Em plau comunicar-vos, un any més, que aquest 2020 torno a participar en el Cicle Cinema de Muntanya i Viatges La Massana – Ordino conjuntament amb Toni Espadas. El cicle ve carregat d’exposicions, projeccions i ponències totes elles relacionades amb el món de la muntanya i els viatges amb un toc d’aventura. És per això que el dimecres dia 12 de febrer estarem a les 21h al Teatre de Les Fontetes, a La Massana, per donar la conferència que porta per títol: Etiòpia, país de contrastos.

Continuar leyendo «Cicle Cinema de Muntanya i Viatges Ordino – La Massana 2020»

Núbia: els regnes del Nil al Sudan

Núbia és el nom que s’ha donat en temps moderns a la part central de la vall del Nil que s’estén cap al sud, des de la primera cataracta a Assuan (actual República Àrab d’Egipte) fins a la unió del Nil blanc i el blau, a Khartum (capital de Sudan). Tanmateix, durant bona part de la seva història antiga, va ser una entitat política independent i unificada, coneguda pels antics egipcis com “el regne de Kuix”.

Tenple de Soleb
Temple de Soleb, actual Sudan (fotografia de Toni Espadas)

Continuar leyendo «Núbia: els regnes del Nil al Sudan»

Repte Nou: dibuix o pintura de temàtica «faraònica»

Sé que us agraden els reptes; sé que amb el concurs dels «ous de guatlla amb ceba caramel·litzada» -recordem que va guanyar en Joaquim V.- alguns i algunes de vosaltres us vau quedar amb les ganes de participar-hi (i de tastar aquest plat tan suculent). I és per això, que pels seguidors i seguidores d’aquest blog us repto de nou. Aquest cop, però, no es tracta de cuinar una recepta extreta d’un ostrakon egipci; sinó que el repte consisteix en fer un dibuix, pintura o aquarel·la de temàtica faraònica. Val qualsevol cosa: des d’un petit relleu procedent d’una tomba egípcia, passant pel bust d’una reina o un paisatge nilòtic. Qualsevol cosa s’hi val però relacionada amb Egipte i que evoqui a la civilització faraònica.

Question Mark, Why, Question, Confusion, Ask

Continuar leyendo «Repte Nou: dibuix o pintura de temàtica «faraònica»»

P.D. Entrega del premi als millors ous de guatlla cuinats a l’egípcia

I ahir vespre va tenir lloc l’entrega al premi (un llibre d’Egiptologia que vaig escriure el 2016, del que s’han editat dues edicions en castellà, traduït a l’italià, al portugués i al polonès) al cheff guanyador del concurs de cuina egípcia, en Joaquim Vidal amb els seus «Ous de guatlla a la Imhotep«. Vam estar parlant amb ell, ens va explicar la dificultat que tenen els ous de guatlla per pelar-los, el «truc» de com cuinar la ceba, etcètera.

Vidal i ous d'Imhotep
Joaquim Vidal en el moment de la recollida del premi, juntament amb la seva família i unes amigues.

Continuar leyendo «P.D. Entrega del premi als millors ous de guatlla cuinats a l’egípcia»

Premi als millors «ous de guatlla amb ceba caramel·litzada»

Per aquestes festes nadalenques vaig proposar cuinar un entrant suculent basant-nos en una recepta culinària dels antics egipcis trobada a la localitat de Deir el-Medina. I… què gran ha estat la meva sorpresa i alegria en saber que alguns i algunes de vosaltres ho heu fet!!

I, malgrat no els hagi tastat, vull creure que vau seguir la recepte al peu de la lletra i vull felicitar a través d’aquest blog al o la chef que millor ha presentat els «ous de guatlla amb ceba caramel·litazada» (si vols tornar a llegir la recepte, clica al següent enllaç: cuina a l’antic Egipte) o, si més no, els més originals.

Continuar leyendo «Premi als millors «ous de guatlla amb ceba caramel·litzada»»

Endevinalla per a l’any 2020

Us vull desitjar una molt bona entrada d’any des de….

On sóc?

Pista: és un obelisc de Tutmosis III.

D’acoooooord… Us dono una altra pista:

Estigui on estigui… Feliç 2020!!