Eduard Toda: «la foto»

Diplomàtic, egiptòleg, viatger, historiador, defensor del patrimoni català i amant de la cultura. Aquests són alguns dels ítems que es podrien utilitzar per descriure la figura de l’altruista reusenc Eduard Toda i Güell (1855-1941).

Eduard Toda Temple Luxor
Eduard Toda (segon per la dreta) al Temple de Luxor

Podríem estar parlant d’ell hores i hores però no n’és la intenció d’aquesta entrada. Tinc penjat a la pestanya «on line» de la meva web el teaser (tàiler) del documental de «Les 7 vides d’Eduard Toda» (de Ramon Masip, Toni Orensanz i Manel Vinuesa) que es va emetre per Televisió de Catalunya (TV3 i Canal 33) ara fa uns mesos, per a que us feu una idea de la magnitud del personatge. Aprofito per dir-vos que el DVD està a la venda.

Hi ha una fotografia d’Eduard Toda, força coneguda, on apareix (juntament amb il·lustres homes de l’època) dempeus en una columnata. De sempre s’havia dit que la fotografia s’havia fet (i així constava en diversos arxius) a la Sala Hipòstila del Temple de Karnak, a Luxor. Amb l’equip de rodatge del documental (en Ramon, en Toni i en Manel) vam decidir anar-hi per trobar l’emplaçament exacte. Ens feia gràcia ser al mateix lloc on 139 anys enrere també hi havia estat en Toda. Però no va haver manera de trobar l’indret. Decebuts i un xic tristos vam deixar-ho córrer mentre ens consolàvem dient que havien passat molts anys, que el Temple havia estat restaurat, etc. Però tornant cap a l’Hotel vaig recordar que el «fust» de les columnes de la sala que es troba just darrera el sancta santorum del Temple de Luxor eren com les columnes que apareixen a la fotografia de Toda. Hi vam anar i… et voilà!! Vam localitzar el lloc exacte. I us puc assegurar que 139 anys més tard l’emplaçament no havia canviat. Toca ara corregir l’errada allà on aparegui.

Eduard Toda (Temple Luxor)
Gener de 1886 (Eduard Toda, segon per la dreta) i gener de 2015 (Eduard Toda, segon per la dreta) Muntatge fet per Ramon Masip, Toni Orensanz i Manel Vinuesa.
Temple de Luxor
Maig de 2017 (Fotografia de Toni Espadas)

Aprofito aquesta entrada per dir-vos que el proper dijous 14 de desembre i a la Seu de l’Escola d’Humanitats Artkhé tenim programada una conferència sobre Eduard Toda des de la vessant egiptològica. Per a més informació, clica aquí o aquí.

Potser ara t’interessa veure el teaser del documental «Les 7 vides d’Eduard Toda»

2 respuestas a «Eduard Toda: «la foto»»

  1. Irene, moltes felicitats per poder complir una altra il·lusió. trobar el lloc on es va realitzar «la foto» fa tan sols 139 anys !!. Ets increïble, no hi ha res que et proposis que no aconsegueixis, t’admiro moltíssim.
    Animo a tot curiós per adquirir coneixements de personatges coneguts i no tan coneguts, a assistir a la conferència sobre Eduard Toda perquè no us deixarà indiferent i molt menys explicat per la gran comunicadora Irene Cordón. A mi em va fascinar tant la història que vaig fer una escapadeta al Monastir d´Escornalbou per poder veure per mi mateixa els llocs per on havia estat aquest fascinant i desconegut personatge.
    Endavant Irene, estàs en el millor moment de la teva vida i és un honor el fet de compartir algun moment amb tu, ja sigui en conferències o a classes.

    1. Moltes gràcies per les teves amables paraules, Mercè!
      Eduard Toda és un personatge digne de pel·lícula i, tal i com comentes, fer una escapada a Escornalbou és una manera formidable per a fer-nos un xic a la idea de tota la seva grandesa. No oblidem tampoc que està enterrat al Monestir de Poblet, malgrat que visitar la seva tomba no és tasca pas fàcil… els monjos de Poblet no guarden en ell la simpatia que li tenim d’altres com nosaltres dues, Mercè. Però, és ben saludable que discrepem en algunes coses amb aquests monjos, oi?

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *