La gent del Llac Turkana o «Mar de Jade»

L’entorn del Llac Turkana és càlid i molt, molt sec. Tres rius (l’Omo, el Turkwel i el Kerio) aporten el seu cabal al Llac Turkana, que en ser endorreic, només perd aigua per evaporació. La major part del llac es troba a Kenya, amb un extrem nord dins Etiòpia.

Acàcies al TurkanaVistes del Llac Turkana

Aquesta vegada hem anat al Llac Turkana des d’Etiòpia, baixant paral·lels al Riu Omo. I hem arribat fins a Nairobi (d’Addis Abeba a Nairobi, tot per carretera). Paisatge inhòspit. Hem passat hores i hores en cotxe i unes quantes hores més d’espera per una frontera que devora vides humanes. I hem vorejat el Llac Turkana, sovint anomenat el «Mar de Jade«. Sorra, vent, aire càlid, sequedat, pedra volcànica i, de tant en tant, alguns grups ètnics, com els Turkana o els Dassanech.

És increïble veure lo forta que és aquesta gent.  Molts d’aquests grups són pastors nòmades. Habiten zones pedregoses, àrides i caloroses.  No hi ha arbres, no hi ha cases, no hi ha de res. Construeixen cabanes amb troncs d’acàcia o d’algun arbust que troben «a-saber-on» i les cobreixen amb bosses negres d’escombraries. Viuen amb les seves cabres. Les noies són mares a unes edats tan primerenques que et fan tremolar.  I són gent molt forta. Tenen la mirada dura i poques vegades somriuen. En prou feines es comuniquen amb tu. I en prou feines es comuniquen entre ells. Es poden passar hores mirant les aigües del Llac Turkana sense dir-se ni «mu».  I et miren de reüll i saps de sobres que la teva presència no és massa benvinguda. Les condicions de vida són tan i tan dures que sense marge de dubte els hi ha marcat el caràcter.

No puc treure’m del cap la mirada d’aquesta gent, ni la dels seus rostres curtits… són uns autèntics supervivents.  No sé d’on treuen l’aigua, ni d’on treuen el menjar. Però començo a entendre com els primers homínids van sobreviure i van desenvolupar-se en aquesta regió del planeta Terra. Eren molt forts. Com la gent que he pogut observar entre els Turkana i els Dassanech. Uns supervivents.

Dassanech al Turkana
Poblat Dassanech

 

10 respuestas a «La gent del Llac Turkana o «Mar de Jade»»

  1. Mar de Jade, hermoso nombre y mucha hermosura en los Turkana..Han sido utilizados como cobayas humanas por laboratorios farmaceúticos y ha n perdido la sonrisa.. La mirada dura y el grito de déjarnos en paz.Carré escribe sobre ellos en su novela El jardinero Fiel.
    Irene me encanta que los hayas conocido .Nos fortalece a todos

    1. Carmen, ya me habías hablado de los Turkana y quiero volver para aprender más de ellos. ¿Iremos juntas?

  2. Ja saps que t’admiro molt. No pares, ets un pou de coneixements. I a més, ens regales els teus meravellosos relats amb els que ens permets viatjar i aprendre amb tú. De gran vull ser com tú.😂😉

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.