Els fòssils de Mary Anning

M’agraden els fòssils. De fet, m’encanten! Aquest és un «ammonit«, un animal marí  que es va extingir ara fa un grapat d’anys (aproximadament fa 66 milions d’anys) i el tinc a casa a un lloc preferent, ben visible. La denominació científica és «ammonis cornua» (literalment, «banyes d’Amon«); El nom li va donar Plini el Vell perquè el déu egipci Amon solia representar-se amb banyes de boc que recorden a la forma d’espiral d’aquest animal (insisteixo a dir, avui dia extint)..Banyes d'Amon

Avui, vull retre homenatge a Mary Anning (1799-1847) la «buscadora de fòssils» de dinosaure per excel·lència. Va començar a recollir-los ja de ben petita a uns penya-segats de Lyme Regis, on vivia. Mary va trobar el primer esquelet complet d’Ictiosaure i d’altres esquelets fossilitzats de dinosaure extraordinaris, com el d’un Plesiosaure excepcional, avui dia exposat al Museu d’Història Natural de Londres.  Aquestes troballes van encendre tota la comunitat científica de l’època posant en qüestió les idees creacionistes i estimulant el debat sobre els nostres orígens. En un inici, ella ni se’n va adonar de la que estava «liant» ja que, en un camp dominat pels homes,  Mary es va veure sempre reduïda a un paper secundari. El reconeixement no li vindria fins més tard i amb ell es guanyà el sobrenom de la Mare de la Paleontologia.

Si voleu conèixer la seva història de forma novel·lada, us recomano Criatures extraordinàries de Tracy Chevalier (gran escriptora) de l’editorial La Magrana.

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *