Les esteles de Tiya (Etiòpia)

Molt a prop d’Addis Abeba, la capital etíop, i anant cap al Sud, cap a la Vall de l’Omo, es troba el jaciment arqueològic amb les anomenades «Esteles gravades de Tiya«, un complex funerari protohistòric. Les vam anar a veure ara fa un mes.  Eren les cinc de la tarda i ens vam trobar la porta de l’entrada tancada i barrada; però vam aconseguir trobar el noi que tenia les claus. Hi vam entrar i ens hi vam estar fins que la llum natural ens ho va permetre.

S’alcen imponents i n’hi ha trenta-sis. La majoria d’elles són esteles gravades amb símbols que no han estat encara desxifrats. Unes estan gravades amb el que sembla que siguin espases, cercles, una espècie de flor, altres amb mans… fins i tot n’hi ha dues que prenen la forma de dona. És curiosíssim de veure aquestes esteles. I, malgrat que marxes d’aquell indret amb un somriure a la cara, són massa les moltíssimes preguntes que es queden sense resposta.

Qui carai va viure en aquest indret?

Qui són les dues dames representades a les esteles?

Vista aèria del Camp d’Esteles de Tiya (Etiòpia). Fotografia de Toni Espadas.
Esteles funeràries
Detall d’una Estela de Tiya (Etiòpia)

 

6 respuestas a «Les esteles de Tiya (Etiòpia)»

  1. Muy interesante !!!!
    Podrian ser tumbas conmemorativas de alguna batalla importante
    y las tumbas de los heroes de esa batalla y la cantidad de espadas segun su grado militar o rango. Pero quien sabe …..

    Y de que epoca estamos hablando ¿? siglo V al XV quizas o anterior

    1. José María, efectivamente son tumbas de personajes singulares ya que se encontraron esaueletos en ellas. ¿Heroes de una batalla? podría ser, claro está! Pero…. ¿y si no son espadas? Luego están las dos estelas que toman la forma de mujer… eso ya me desconcierta aun más. Estamos hablando del siglo XIV a XVI. Vamos a investigarlo más a fondo, ¿te parece? En todo caso, un campo de estelas funerarias inquietante.

  2. Són civilitzacions perdudes però sort que hi ha persones com vosaltres que ho investigueu per posar-ho a la llum.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *