Misteris d’Egipte

Misteris d’Egipte

Aquest és un curs que porto donant al Museu Egipci de Barcelona des de fa tres anys. I segueix funcionant. Si les coses (en aquest cas, cursos) funcionen, no cal canviar-les, oi? Doncs és ben curiós perquè aquest curs el vinc donant, tal i com us he dit, des de fa temps, i dos cops per any. Quan s’acosta la data del curs truco al Museu i pregunto:

El curs de «Misteris» tira endavant? s’hi ha apuntat gent?

Pirámide Quéope, Egipto, maravilla mundo antiguo
Piràmide de Quèops (Guiza, Egipte). Fotografia de Toni Espadas.

I sí, sempre hi ha gent apuntada. Són aquells cursos que potser atrauen pel títol: Misteris d’Egipte.

I és que Egipte en té molts de misteris. Tota ella és una civilització enigmàtica. Oi que sí? Com és possible que aquella gent es posessin a construir autèntiques muntanyes (volia dir «piràmides«) per enterrar-hi al seu interior a un sol home? Clar que aquest home no era un qualsevol… era Faraó d’Egipte. Dit d’una altra manera: era un déu a la Terra.

A qui se li va passar pel cap momificar-se després de mort? com carai posen un cos en natró per deshidratar el teixit?

tumba valle de los reyes
Tomba de la Vall dels Reis (Fotografia de Toni Espadas)

I els jeroglífics: mira que arriba a ser una escriptura curiosa. I tan misteriós, per a mi, és veure com els feien els antics egipcis, com el fet que un jove francès els desxifrés. Realment hi ha gent fora de sèrie, en aquest món.

Descifrant jeroglífics d'Unenfer
Sàrcofag de fusta amb textos jeroglífics.

I després hi ha la Tomba de Tuntakhamon. La pera! La història del seu descobriment és casi mítica. I és la història de no només d’un faraó que va morir als 18 anys, sinó de dos homes de principis del segle XX que van fer somiar a molta gent amb el descobriment de la tomba del faraó-nen.

És un fet innegable l’interès i la fascinació que desperta l’Antic Egipte. Les seves piràmides, els seus temples, el riu Nil, els faraons, les mòmies, la Vall dels Reis…, tot plegat configura un autèntic i veritable fenomen sociocultural i mediàtic.

El curs de «Misteris d’Egipte» el torno a donar i consta de quatre blocs temàtics: l’estudi de les piràmides; introducció a la llengua, l’escriptura i la literatura de l’antic Egipte; les tècniques de la momificació humana; i la història i la importància de la troballa de la tomba de Tutankhamon.

Si hi estàs interessat o interessada, a continuació t’adjunto més informació.

Complex funerari Djesert

 • Sessions: 4
 • Horari: divendres 10, 17, 24 i 31 de maig de 2019, de 19h a 20:30h
 • Localització: Museu Egipci de Barcelona (si et matricules per la web del Museu -l’enllaç que t’acabo d’ajuntar, tot clicant el nom del museu-, tindràs un 5% de descompte).
 • Programa1-L’Era de les Piràmides (Dinasties III a VI). Per què es varen construir? Les primeres piràmides d’Egipte: reis i arquitectes reials. Evolució arquitectònica de la piràmides
 • 2-La llengua i els sistemes d’escriptura egípcia. Història del desxiframent de l’escriptura jeroglífica. La lectura dels signes. Tipus d’oracions.
 • 3-Tècniques i evolució de la momificació humana. Fonts arqueològiques, iconogràfiques i literàries. Estudi de les diferents tècniques per a la momificació emprades al llarg de la història de l’antic Egipte.
 • 4-La tomba de Tutankhamon: un descobriment excepcional. Regnat del nen-faraó. Howard Carter, Lord Carnarvon i la Vall dels Reis. Història de la troballa de la tomba.

T’ho perdràs?

8 respuestas a «Misteris d’Egipte»

 1. No m’estranya que aquest curs tingui éxit, per tant, que segueixi funcionant si tu no et canses de donar-lo. Per cert, el proper dia que ens veiem t’ensenyaré un llibre, una curiositat d’aquelles que ens agraden!. Fins aviat,

 2. Segur que el curs MISTERIS D’EGIPTE ha de ser molt interessant i ho he explicat a alguna persona que en té interés per l’Antic Egipte. Jo no m’hi puc apuntar però et felicito per tot el que ens fas coneixer.

  1. El curs atrau pel títol i les sessions toquen temes molt concrets. I com que està tenint èxit, molt probablement ampliarem el curs a més sessions 🙂

 3. Estimada Irene,
  M´apuntaria però els divendres al vespre estic fora. Ho sento doncs ha de ser superinteressant!!

 4. He estat aquet derrer curso, las clases tan interesantes que era l hora de marcar I no podría entendre lo rapit que habíapasat,
  Incluida la dels jeruglifics .
  S ha m han fet moltes curts aquest dies, tinc ganes de comensar-ne un altra, aixo si amb Irene, que ho expliCa amb tan sentiment que per molt que ha t agradi el tema de egipta tal fa agradar mes.

  1. Gràcies per les teves paraules, Rosa. M’alegra saber que el curs t’ha agradat! En poques hores es publicarà una entrada al blog on començaré a informar dels cursos per al curs vinent (setembre 2019 a juny de 2020). Una abraçada!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.