Qui ets, Nefertiti?

Acabo de tornar d’Egipte. Cada vegada que hi vaig és diferent. Aquest cop, hi he anat amb un grup d’intrèpids viatgers que volien visitar, a més del recorregut «convencional», Alexandria i Tell el-Amarna, la ciutat d’Akhenaton i la seva esposa Nefertiti. Molts interrogants segueixen existint al voltant d’aquests personatges i en especial, jo em pregunto: Qui ets, Nefertiti?

Nefertiti era absolutament desconeguda abans de finals del segle XIX. El seu nom, juntament amb el del seu marit, el faraó Akhenaton, havia estat esborrat de  totes les inscripcions d’indrets estudiats pels egiptòlegs (Temple de Karnak, Temple de Luxor, la Vall dels Reis…). No en quedava cap rastre.

És una paradoxa que una reina oblidada deliberadament pels seus súbdits sigui avui dia una  de les dones de l’antiguitat més populars. A ben pocs els deu sonar el nom de Meretneit, Tauseret, Nitocris o Benerib; però qualsevol persona culta i interessada en el món egipci el nom de Nefertiti li sona familiar.  El seu meravellós bust, custodiat al Museu Neues de Berlín, n’és responsable en part. Però és evident que a més de l’aureola romàntica que el bust li dóna, el personatge és intrínsecament atractiu.

El conte (o mite) seria el d’una jove de gran bellesa que es casa amb un noi que arribà a ser faraó. Esdevé mare d’una família joiosa (sis filles!) i feliç, però el seu marit, un home ple d’espiritualitat i sentiment religiós, gosà enfrontar-se al poderós clergat. El malvat clergat i el malvat exèrcit conspiren contra ell i la seva família: cobert d’ignomínia a la seva mort, el seu record fou deliberadament esborrat. Milers d’anys més tard, la història li fa justícia i tothom li reconeix la vàlua i les qualitats. Fi.

Res no és tan senzill. Nefertiti és un dels personatges més discutits pels egiptòlegs d’avui dia; fidel esposa per alguns, tirana terrible per altres; dona plena d’espiritualitat o una hipòcrita acabada; d’extrema intel·ligència o tocada del bolet. Que sigui un personatge tan discutit és el primer senyal que la llegenda romàntica que l’envolta és probablement incorrecta.

Qui ets, Nefertiti?

Molts detalls sobre Nefertiti són fàcilment accessibles per internet, en llibres d’història d’Egipte o articles en revistes. Un cop d’ull a les fonts ens diu ben aviat que les llacunes són tan grans que cal anar amb peus de plom abans de fer qualsevol afirmació. No sabem si realment era tan bella com apareix en el bust, no sabem si estava enamorada del seu marit Akhenaton, tampoc de si tenia males relacions amb la sogra, si… etc. I correm el risc, que hem de  mirar d’evitar, de perdre’ns en discussions sobre tots aquests temes.

Qui ets, Nefertiti?

Probablement no ho arribarem a saber mai. Però et diré una cosa (ara parlo a la Riena): quina ciutat més bonica, la teva on vas viure!! M’he pogut imaginar com deuria ser: palaus, temples, jardins, fonts, avingudes, tallers d’artesans… i fleques, centenars de fleques de pa. A més de bella i agradable, la teva ciutat deuria fer olor a pa recent cuit.  Aquella olor dolça, calentona, de crosta cruixent… no ho dubtis, estimada (o no) Nefertiti: quan senti l’olor de pa recent cuit, pensaré en tu.

Accés a l'Estela U, d'Amarna
Accés a l’Estela U, d’Amarna

Estela U / Amarna

Estela amb Akhenaton i Nefertiti
Akhenaton i Nefertiti
Columnes al temple d'Aton
Temple d’Aton (Tell el-Amarna)

12 respuestas a «Qui ets, Nefertiti?»

  1. Oh Maria!!! Podrem anar juntes a l’Obrador a comprar el pa i olorar-lo recent cuit i pensar en Nefertiti 🙂

 1. Que bonitas experiencias vives Irene y luego compartes con tod@s. El legado de esta civilización es grande y eso que todavía queda mucho por descubrir. A veces me pregunto qué legado dejaremos nosotros? Mientras intento dar una respuesta a ello me preparo para visitar Kemet en noviembre.
  Feliz Domingo a tod@s.

  1. En noviembre?! Qué bien MPilar!! Ya nos contarás! Yo también me pregunto muchas veces qué legado dejaremos nostr@s… Un abrazo muy fuerte y feliz domingo para ti también.

  1. Aiiix Carita!! Què faria jo sense tu? Tu que vas tornar ahir d’Egipte! Gràcies a tu per l’emoció i passió que hi poses! Un petonàs!

 2. Probablement com dius tu, Irene, no arribarem a saber mai la veritat de Nefertiti, però si que va viure en un lloc que ara es recorda i com dius tu, jo, que visc al costat de una fleca de pa i moltes vegades em puja l’olor de pa, la recordaré.

  1. Què bé, Paquita! M’encanta l’olor de pa recent sortit del forn! Quina sort la teva de viure al costat d’una fleca! Un petonàs!

 3. Irene, magnífico viaje y los componentes parece que también
  Referente al legado ,cada uno de nosotros deja pequeño o gran legado . En el trabajo en la pareja en cada acto de nuestra vida dejamos un micro legado y así la cadena se engrandece
  Solamente que hagas sonreír o poder dar un abrazo a alguien para mejorar , engrandecer la persona ya has realizado el legado
  Las cosas o hechos gigantes son legados con base de arena y se caen y la belleza de una reina también es efímera , yo seguiré entusiasmada de la civilización y lo mucho que aprendí de una magnífica profesora enamorada del Nilo 🤗🤗🤗🤗

  1. Ana, qué guapa eres! Y qué grandes son tus palabras! Mejor no se podía decir: el legado está en cada uno de nosotros, sí señora. Y a la vez, estmaos hechos del legado que nos han dado, de cada granito de «su arena» que nos dan las personas. Cuando te vea, nos damos un abrazo!!

 4. Bon día! Sin haber ido al viaje con vosotr@s, he revivido tantos sitios, sensaciones, emociones, experiencias, sabores que me habéis transmitido que solo me queda decir…GRACIAS!!!
  Irene, algún día espero compartir la pasión y entusiasmo que comunicas en cada detalle! un fuerte abrazo!

  1. Alejandro! Gracias a ti por tus palabras!! No sabes lo feliz que me haces! Un abrazo también para ti!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *