Etiòpia 2020

Molt aviat informaré de la nova Expedició Cultural a Etiòpia. Avanço que es tractarà de fer la ruta nord, amb sortida el 27 d’agost de 2020.  Ho anunciaré primer amb una entrada del blog. Si encara no ets seguidor o seguidora, et recomano que t’hi donis d’alta; aquesta serà la millor manera d’assabentar-te dels tots els detalls.

Per què viatjar a Etiòpia?

De sobte, ens venen al cap un munt de motius pels quals viatjar fins a Etiòpia, però si els haguéssim de resumir i simplificar, aquestes serien les principals raons:

En primer lloc, perquè anar a Etiòpia és tornar als nostres orígens, una espècie de viatge a través del túnel del temps, ja que a Etiòpia és on es localitzen els primers assentaments humans. Tots venim d’Àfrica. De les descobertes arqueològiques que s’han fet a Etiòpia, destacaríem la de l’any 1974 de la “Lucy”, part de l’esquelet d’una australopitec afarensis de 3,7 milions d’anys d’antiguitat, i del descobriment de la primera nena del món, la “Selam” de 3,3 milions d’anys. Etiòpia és el bressol de la Humanitat.

En segon lloc, visitar Etiòpia és anar a un dels països més antics d’Àfrica i del món i, per tant, amb una immensa riquesa cultural i històrica. Fou el país d’origen d’un dels majors regnes del món (el Regne d’Axum) que governà regions de l’Etiòpia actual, d’Eritrea i també, durant un temps, de Sudan-Sud i Iemen (segles I a.C.-VIII d.C.). Per tant, el viatger es trobarà amb un país ric en patrimonis històrics i arqueològics. Sobre la importància històrica del país, una dada sorprenent i al mateix temps poc coneguda, és que el regne etíop d’Axum, juntament amb l’imperi Kushana de l’Índia, Pèrsia i Roma, fou un dels quatre regnes que ja encunyava moneda durant el segle III.

La tercera raó per anar a Etiòpia és per estar en contacte amb l’Àfrica precolonial ja que Etiòpia no ha estat mai colonitzada, i això fa que la seva civilització autòctona hagi pogut desenvolupar-se lliure de totes les influències europees conservant la seva cultura intacta. És l’únic país d’Àfrica que no fou colonitzat pels europeus i al contrari del que li passà a la resta de països del continent africà, no ha patit l’amputació cultural per la colonització europea. Un exemple d’això el trobem en el fet que Etiòpia és l’únic país africà amb alfabet propi.

A més, hem d’afegir que Etiòpia, per raons religioses, polítiques i geogràfiques (elevades altituds) es mantingué aïllada durant segles dels seus veïns africans i de la resta del món. Precisament d’aquí prové la singularitat cultural d’Etiòpia; per exemple, el Cristianisme i el Judaisme etíops, durant segles sense contacte amb altres esglésies i sinagogues del món, desenvoluparen pràctiques religioses singulars i autòctones sobre la base del Cristianisme i Judaisme universal.

Etiòpia és, a més a més, “diversitat” en estat pur. És el segon país (després de Nigèria) més poblat d’Àfrica i un dels més heterogenis del continent. Hi cohabiten més de 85 milions d’habitants, es parlen 82 llengües i 200 dialectes, i s’hi professen el Cristianisme, l’Islam (branca suní), l’Animisme i el Judaisme. En definitiva, una altra raó per anar a Etiòpia és perquè implica aproximar-se a una zona del planeta en la qual conviuen nombrosos grups ètnics i culturals.

A Etiòpia la Naturalesa està present en tots els aspectes (excepte el mar, que es va perdre amb la independència de l’exprovíncia d’Eritrea), però és rica amb rius i llacs, alguns de dimensions extraordinàries. Els contrastos a Etiòpia, bressol del Nil Blau, estan servits: deserts, terres verdes, cadenes muntanyoses, volcans, abundants llacs i rius, boscos frondosos i gorges sorprenents; flora i fauna variada i un bon nombre d’espècies endèmiques. El país compta amb 10 Parcs Nacionals.

A aquestes raons, afegiríem que Etiòpia és un país ple de colors, sabors, màgia i misteri. És per això que us proposem recórrer el nord i el sud d’aquest país, un dels destins més recomanables per aquells i aquelles que desitgeu iniciar-vos en els misteris de l’anomenat “continent negre” perquè ofereix als visitants una geografia espectacular, impressionants monuments i una basta cultura, els rituals ancestrals dels quals i costums pintorescos han resistit el pas del temps.

Malgrat el nom d’Etiòpia s’associï als telediaris amb fam i penúria pròpies de la seva profunda misèria, és també una nació amb grans tresors artístics, com les esglésies tallades a la roca, ara fa nou segles. Un país on abunden els escenaris mítics com la suposada tomba del nostre pare Adam i els paratges amb llegendes tan fascinants com la de l’Arca de l’Aliança. Però a més, Etiòpia és una terra acollidora on la seva gent, senzilla, continua vivint ancorats en el passat, fidels als mateixos valors vigents des de fa molts segles, però que reben cordialment als forasters. Es tracta de la troballa d’un món molt diferent al nostre; un viatge que suposa creuar el túnel del temps, retornant als nostres orígens, combinant avions i caravanes de camells per visitar indrets on encara es viu com fa mil anys.

Mapa Etiòpia Rift Valley Expedition

Descobreix el teu proper viatge cultural a Etiòpia amb Rift Valley Expedition.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.